Kuriózum a spájz polcain: levendulás eperdzsem, bodzavirágos méz

18 jún. 2012 Fekécs Edit

eperrecept3Javában tart a befőzési szezon, és miután még nem késtünk le semmiről sem, most egy nagyszerű receptet és egy mézes praktikát ajánlok a figyelmetekbe.

Mi az: sokan szeretik – talán akad, aki nem –, de mindenképp helye van a kamrapolcon? Ez bizony a lekvár. Palacsintába, süteménybe, kenyérre pompás ízt kölcsönöz. Azt mondják, sőt tapasztaljuk, hogy az időjárás rossz tréfája miatt az idén nem dúskálhatunk a gyümölcsökben. Így talán többen is átrágtuk, hogy milyen lekvár is legyen a polcon? Nálunk is hasonló dilemmákat vetett fel az első lekvárnak való gyümölcs, a felettébb hasznos és egészséges eper. Kis kertünk pompázott az epervirágokban, de sajnos termést épp annyit adott, amennyit elfogyasztottunk. Ha pedig vásárolni kell, akkor az már számolással jár. S bizony, ha kevesebbet főzhetünk be, akkor legalább legyen egy kis kuriózum is a télire valóban.
eperrecept1E gondolatok mentén kezdődött a levendulás eperdzsem ötlete. A 4 kg megvásárolt eperből elcsíptem 1 kg-ot és az eperkrém és az eperfagyi készítése mellett megkezdődött a kísérlet. Örömmel mondhatom, hogy nagyon finom lett, ajánlom mindenkinek.

Hozzávalók
1 kg ízes, friss eper (nem mindig a szépen kacsingató az ízes)
25dkg cukor
1 teáskanálnyi levendulavirág
1/2 kávéskanálnyi citromsav vagy 1 db citrom
almapektin híján 1/3 csomag dzsemfix

Elkészítése
A megmosott, kicsumázott epreket, darabokra vágjuk és egy lábasba tesszük. Rászórjuk a cukrot és a levendulavirágot. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Ha hab keletkezik a tetején, azt szedjük le. Mikor kellően megpuhult az eper, akkor beletehetjük a citromsavat és a dzsemfixet.. Tisztára mosott üvegekbe tesszük, azonnal lezárjuk. Fejtetőre állírjuk, s öt percig így hagyjuk. A biztonság kedvéért száraz dúnsztba raktam kihűlésig.
A receptet szárított bodzavirággal is kipróbálhatjátok. A fenti mennyiségű eperhez körülbelül 2 evőkanálnyi bodzát teszünk, elkészítése ugyanaz, mint a levendulavirággal készülté.

eperrecept2Bodzás méz
Ha már itató felállításával segítettetek a méheken, és szeretnétek változatossá tenni a méz ízét, és még több egészséget belevarázsolni télire, akkor készítsetek bodzás mézet! Jól jön majd a köhögős időszakban.

Hozzávalók: 1 bögre akácméz, 1 bögre szárított bodza
Elkészítése
Kimérjük a méz egynegyedét egy kis edénybe, és beleöntjük a bodzát. Lassú tűzön kevergetjük, míg fel nem melegszik és jó 5 percig „főzzük”. Ezt követően levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, majd apró lyukú szűrőn átfolyatjuk a mézet (ez lassú folyamat). Ha átszűrtük, akkor hozzáadjuk a maradék mézet és zárt üvegben használatig tároljuk.

Egészségetekre.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek