Különleges ízvilágú, népszerű salátafűszerek

17 márc. 2013 Administrator

vega3Nincs annál étvágygerjesztőbb, mint egy friss saláta a kertünkből. Frissen szedve ropogós, egészséges, s még jobb, ha friss fűszerekkel készítjük el.

A friss salátafűszerek gondoskodnak a változatosságról és az élvezetről. Ismerkedjünk meg az alábbiakban tíz kedvelt salátafűszerrel!

Metélőhagyma
Salátákhoz, szószokhoz, túrós ételekhez, húshoz és halhoz használjuk. Frissen vagy mélyhűtötten alkalmazzuk, ritkábban szárítva. Enyhe íze ideális konyhai fűszerré teszi.

Bazsalikom
A leveleit használjuk fel. A bazsalikom nagy népszerűségnek örvend a saláták ízesítésében, valamint szinte minden mediterrán fogással harmonizál. Az olasz konyhában a bazsalikomot szívesen kombinálják paradicsomszószokkal. A bazsalikom különösen alkalmas hideg salátákhoz.

Borágó
A borágónak uborkaszerű íze van. Alkalmas krumplisalátához, omlettekhez, túróhoz és hideg öntetekhez. A virágaival jól lehet díszíteni.

kaporKapor
A kapor nagyon kedvelt fűszere mindenféle salátának. Ízében hasonlít az ánizsra és a köményre, egész Európában használják. Többek között saláták, mártások vagy halételek ízesítésére alkalmas.

Turbolya
A turbolyának a leveleit használjuk, nagyon népszerű fűszere a salátáknak, fűszeres túrónak, szószoknak és leveseknek. A turbolyát nem főzzük, hanem csak tálaláskor keverjük az ételbe.

Édeskömény
A leveleket salátákba, zöldséges ételekbe, mártásokba és halételekhez köretként használjuk fel. Az édeskömény íze édes, aromás és ánizsszerű. A finomra aprított leveleket kis mennyiségben fűszerként alkalmazzuk levesekbe, salátákba, majonézekbe és szószokba. Az indiai konyhában az édeskömény magja is nagyon népszerű és elterjedt. A magok teának is alkalmasak.

zsazsa2Zsázsa
A kerti zsázsa nyersen harapósan csípős ízű, a mustárra és a retekre emlékeztet. Salátákhoz és kenyérre kenhető sajtos, túrós krémekhez alkalmazzák. Olykor az összevágott leveleit meleg ételekre szórják, pl. zöldséglevesbe vagy tojásos ételekbe. Különösen finom az aprított zsázsalevél vajas vagy zsíros kenyéren.

Petrezselyem
Fűszernövényként a levelét használjuk, többnyire nyersen vagy rövid ideig hevítve. A petrezselyem szinte minden ételhez illik, kivéve az édes fogásokat. Különösen jól passzol burgonyás ételekhez, de levesekbe és mártásokba is alkalmas.

Borsmustár (vagy rukkola)
Nagyon értékes salátafűszer erős diószerű ízzel. Tésztaételekkel és levesekkel is jól harmonizál.

Citromfű
A leveleit használjuk konyhai fűszerként. Fanyar aromája és frissítő illata sok ételnek kölcsönöz különös jelleget. Jól illik salátákba, levesekbe, öntetekbe, mártásokba, sőt édes ételekbe is, de teaként is fogyasztható.

Forrás: impulsermagazin.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek