Kubu! Úgy szeretünk!
Kubu. A finom frissítő ital nem csupán a gyermekek, de a felnőttek kedvence is. Ráadásul kiscsaládunk nagy örömére az üzleti változat „testvérét” otthon is elkészíthetjük.
A Kubu italokat friss, ropogós sárgarépából, lédús almából, őszibarackból, málnából és más, szezonális gyümölcsből készítjük. Az alábbi receptet ízlésünknek és az otthon lévő gyümölcsöknek megfelelően változtathatjuk, így sosem unjuk meg.
10 literhez az alábbi összetevők szükségesek:
- 1,5 kg sárgarépa,
- 2 kg alma,
- 2 db citrom,
- 3 db narancs,
- 25-30 dkg cukor, de inkább méz,
- 1 csipet só,
- késhegynyi citromsav.
1. Az almát megpucoljuk, magházát kivágjuk, majd nagyobb szeletekre vágjuk, és tegyük azonnal citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg.
2. A répát szintén megpucoljuk, majd felkarikázzuk. Külön lábasban feltesszük főni mindkettőt, ha szükséges, akkor öntsünk hozzá még annyi vizet, hogy ellepje a gyümölcsöt és a zöldséget. Mikor puhára főttek, akkor mindkettőt botmixerrel pürésítjük, majd öntsük össze.
3. Adjuk hozzá a cukrot vagy mézet, a sót, a citrusok kipréselt levét és a citromsavat.
4. A végén megkóstoljuk, és ízlésünknek megfelelően tehetünk még hozzá citromlevet vagy cukrot, ki hogy szereti.
5. Egy rövidet forralunk rajta, majd üvegekbe töltjük. Rakhatjuk száraz dunsztba, vagy csak egyszerűen kihűtjük a palackokat. Mikor teljesen kihűltek, betesszük őket a kamrába felbontás után a hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt rázzuk fel!
Miért fogyasszuk?
Mert nem csak finom, de egészséges is. A citrusok frissítenek, a sárgarépa pedig alapvető vitaminforrás a szervezet számára. Rendszeres fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra. Magas rosttartalma segíti a belek tisztulását, a salakanyagok lerakódását. Kutatások szerint napi két nyers sárgarépa (20 dkg) fogyasztása átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Egészségünkre!