Krumplilepény variációk és nagyi imádott cicegéje

25 jan. 2015 Adminisztrator

Hívják lapcsánkának, rösztinek, tócsninak, cicegének, görhönynek és még sokféleképpen, attól függ, hogy merre járunk az országban.

cicetraveloFotó: Travelo

Egy azonban biztos, hogy nem más, mint nyersen reszelt krumpli olajban kisütve. A legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami Magyarországon a lapcsánka név után a legelterjedtebb. Az alaprecept a legszegényesebb időket idézi, de a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni.

Bár az egyszerűbb, gyorsabb változatot csak krumplival és liszttel készítik, mi most a nagyi hagymás, szalonnás, tepertős variációját készítettük el. Melegen ajánljuk!

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 kg krumpli
  • 20 deka liszt
  • 2 deci tejföl
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 5 deka tepertő vagy füstöl szalonna
  • 1 csapott kiskanál só
  • őrölt bors,
  • Sütéshez: zsír vagy olaj
  • 2 deci tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:
Meghámozzuk a krumplit és tormareszelőn lereszeljük. Összekeverjük a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, az összevagdalt tepertővel vagy szalonnával, a tejföllel és sóval, borssal fűszerezzük.
Ha lepényként sütjük, a tepsit gazdagon kizsírozzuk, és egy centi vastagon belesimítjuk a masszát. A sütőben pirosra sütjük és tejföllel tálaljuk. Ha zsiradékban, serpenyőben sütjük, akkor forrósítsuk fel a bőséges zsírt vagy olajat. Formáljunk nagyobb, lapos pogácsákat a krumplis anyagból, így tegyük bele. A zsiradéktól lecsepegtetett pogácsákat tegyük tűzálló tálba, rétegenként tejfölözve. Forrón tálaljuk. Lehet önálló étel, de kínálhatjuk húsok mellé köretként, vagy készíthetünk hozzá mártásokat is.

cicegretakonypostrfotó:Gréta konyhája

Készítsük ízlés szerinti változatban

  • Almás: Az almát is lereszelve teszik a tésztába, hagyma, tojás, liszt, só, bors, szerecsendió hozzáadásával ízesítik, tejszínes snidlingmártással tálalják.
  • Gombás: A nyers krumplihoz keverik a megtisztított, apróra vágott gombát.
  • Gombaporral: a reszelt krumplis masszába gombaport vagy gombakrémlevesport kevernek, néhány percnyi állás után sütik ki.
  • Görögös:tzatzikivel tejföl helyett.
  • Húsos: Az előre elkészített, apróra vágott húsokkal, ennek hiányábantöpörtyűvel  dúsítják, tejföllel, sajttal megszórva addig sütik, amíg a sajt ráolvad.
  • Húsos–gombás: Az apóhúsos variációja, melyhez párolt gombát kevernek.
  • Kefires: Ízlés szerint sütnek rá sonkát, tesznek rá tejfölt, sajtot, esetleg mindet egyszerre.
  • Sokfűszeres: Só, bors, kakukkfű, tárkony, petrezselyem, fokhagyma, hagyma kerül a tésztába.
  • Spenótos: A kisült szeletekre egy–egy kanálnyi párolt parajt, és előre elkészített tükörtojást  tesznek.
  • Szűzérmés: Kisütött szűzérme szeleteket csomagolnak a tésztába, majd a tésztát félbehajtva tálalják.
  • Pörköltes: Gombapörkölttel vagy sima pörkölttel  borítják, vagy félbehajtva töltik, de szűk lével.
  • Reszelt sajtos: Tejfölbe kevernek snidlinget, petrezselymet, ezzel borítják, majd a tetejét reszelt trappista és füstölt sajt keverékével borítják.
  • Töltött: Juhtúróval megtöltik, félbehajtják, tetejére kisütött füstölt szalonnát, zöldfűszert tesznek.

Forrás: Magyar néprajzi lexikon

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek