Konyhai trükkök: főzz egészségesen és ízletesen!

11 szept. 2013 Administrator

A legtöbben azt állítják, hogy az egészséges ételek ízetlenek, és semmilyen elégtételt nem okoznak fogyasztás közben. De vajon valóban ez az igazság?

lecsoAz egyszerű hozzávalókból is fergeteges ízt lehet kihozni, egy kis fantázia és pár jótanács segítségével. Íme a titok nyitja:

Elkészítés előtt pácold be a húst!
Hogy valóban ízletes főfogást készíthess, érdemes fűszeres pácban tartanod a húst egy éjszakára. Az aromája így még fenségesebb lesz, mihelyt kiveszed a sütőből.

Használj citromlevet!
A citromlé valamennyi ételhez ajánlott. Ízlés szerint adagolható, ha nem szereted a savanyút, csak mérsékelten, ha viszont igen, akkor bővebben keverd az ételekhez. A húst, a zöldségeket és a leveseket is ízesítheted vele, néhány csepp elég is a plusz-aromához.

Bőven kerüljön az ételbe hagyma és fokhagyma!
A hagyma és a fokhagyma teljesen megváltoztatja az étel ízvilágát. A saláták, a sültek vagy a pörköltek elképzelhetetlenek e két hozzávaló nélkül.

Használj fűszereket só helyett!
Természetesen, minden ételbe kell a só. De az ízét a főztödnek a fűszerek segítségével jobban kihozhatod, legyen szó szárított vagy zöld fűszernövényekről. Igyekezz minél kevesebb sót, és annál több fűszernövényt használni, minél szélesebb választékban.

levesalap2Kerüld a rántást és a tejfölt a levesekben!
A rántás, a tojással és tejföllel készített habarás, valamint a zöldségek dinsztelése nyugodtan kimaradhat a levesek, csorbák készítésekor. Használj inkább paradicsomlevet vagy friss paradicsomot az ízesítéshez, illetve ha szereted, ízfokozóként jöhet a cibre és a joghurt is.

Kívánod a hasábburgonyát? Készítsd el a sütőben!
Ne süsd meg a krumplit bő olajban. Inkább locsold meg néhány cseppel, és szórj rá rozmaringot. Helyezd el egy (sütőpapírral bélelt) tepsiben, és told be a sütőbe. Egészséges és ízletes nassolnivalót kapsz, ami ráadásul nem is káros a szervezetednek.

Tojásrántotta egyetlen tojássárgából és több tojásfehérjéből
Akkor készíthetsz igazán egészséges omlettet, ha egyetlen egész tojást és több tojás fehérjét teszed csak bele. Mi több, olajat csak annyit volna szabad a serpenyőbe tenned, amennyi kikeni az alját. Adalékként vágj bele hagymát, paprikát és zöld növényeket.

Rántott húsok és fasírt a sütőben
Elkerülheted, hogy olajban süsd készre a húst, méghozzá úgy, hogy a bundázást követően a sütőbe tolod a szeleteket, illetve a fasírtot is (akárcsak előbb a hasábburgonyát).

Joghurtot használj tejföl helyett!
Egy zsírosabb joghurt tökéletesen felválthatja a tejfölt, ami sokkal több kalóriát és zsírt tartalmaz. A fölösleg pedig mind a szívünkre megy.

mindennap3Ne locsold meg a salátát túl sok olajjal!
Egyike a leggyakoribb hibáknak az, hogy a salátákat olaj nélkül el sem tudjuk képzelni. Nem is kell, öntsünk hozzá, de nagyon keveset. Nem szükséges az olajazás, és nem is egészséges. Ezért ha teheted, inkább váltsd fel citromlével vagy fűszernövényekkel.

Kerüld a kereskedelemben kapható önteteket!
Te magad is elkészítheted az öntetet úgy a saláta, mint a sültek mellé, ezért ne szorítkozz a boltban kapható löttyre. Minimális hozzávalókkal egészséges ízesítő nyerhető, amit üvegecskében a hűtőben több napig is tárolhatsz.

Figyelj oda a növényi eredetű tejtermékekre!
A növényi tejszínhab és egyes sajtfélék sokkal több kalóriát tartalmaznak, mint a tejből készült termékek! Az egyedüli növényi tejtermékek, amelyek ajánlottak a fogyasztásra, az a tofu és a szójatej.

Sose tégy a salátákba sült húst, hidegfelvágottat vagy túl sok zsíros sajtot!
A friss zöldségekből készített saláta könnyen átváltható hatalmas kalóriabombává, ha túl sok zsíros sajtot, felvágottat és sült húst teszel hozzá. Amennyiben mindenképp beletennéd, ezeket a hozzávalókat mértékkel ajánlják a szakértők. És ha van lehetőséged, a sajtok közül a kecsketejből készültet részesítsd előnyben. 

Forrás: twice.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek