Köles: csodaétkek a gabonák királyából

26 dec. 2013 Administrator

A kölest Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt termesztették. Nem véletlenül. Ez a gabonaféle végtelen variációban elkészíthető, egészséges, tápláló.

koles1A köles rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, majd A-vitamint tartalma miatt szemfáradtságra, hajhullásra, és törött körmökre ideális. A benne rajlő foszfor, kalcium, vas és szilícium segít a koleszterinszint rendben tartásában és az immunrendszert is erősíti. Elemi rostjai fiatalítják, regenerálják a bőrt. Teljesértékű fehérjét tartalmaz, így a vegetáriánusok első számú húspótléka lehet. Lúgosítja a szervezetünket, és hála alacsony keményítőtartalmának könnyen emészthető. Gluténmentes, hasonlóan a hajdinához és a disznóparéjhoz.

A gabonák királyának nevezett kölest édes és sós ételekhez is használhatjuk, köretként ugyanúgy, mint főételként, vagy éppen pudingként.

Az egyik leggyorsabb köles recept: savanyúkáposztás köles.
Egy nagy bögre kölest alapos mosás után öntsünk egy kiolajozott jénaiba, tegyünk a tetejére fél kiló savanyú káposztát. Egy edényben keverjünk össze 3/4 liter vízben két felvágott hagymát, két gerezd kinyomott fokhagymát, egy evőkanál pirospaprikát, négy babérlevelet, egy kiskanál sót és borsot.

Ezzel öntsük nyakon a káposztás kölest és dobjuk be egy órára 175 fokos sütőbe. A végeredmény mennyei.

koles2Eggyel bonyolultabb, de megéri a macerát: zelleres kölesfasírt.
Fél bögre jól átmosott kölest főzzünk meg 10 perc alatt, és szűrjük le. Amíg hűl, nagylyukú reszelőn reszeljünk le egy kisebb zellert, dobjunk rá két-három tojást, szórjunk bele gazdagon magvakat (napraforgó, szezám, len, fenyő stb. mehet vegyesen is), sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele egy evőkanál bazsalikomot és oregánót. Kutymákoljuk össze a kölessel sűrű masszává, és formáljunk belőle kb. 5 centi átmérőjű és másfél centi magas lepénykéket. Innentől két választásunk van. Vagy dobjuk be tepisben a sütőbe 35-40 percre 175 fokon, vagy kókuszzsírban süssük ki őket, mint a rendes fasírtot.

A kókuszzsír csodás dolog, szagmentes, nem ég meg, és nem árt a koleszterinszintünknek sem. Ez a fasírtka tökéletes főételnek is. Én egy öntettel szoktam tálalni. Az öntet egy doboz zabtejszínből, olívaolajból, balzsamecetből, 2-3 gerezd fokhagymából és egy kis sóból áll. Egészséges, és elképesztően finom lesz a végeredmény, amit még a férfiak is imádnak. Jó étvágyat!

Forrás:  ideafashion.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek