Két cica konyhája: szakácskönyv a nagyi házias ételeivel

05 dec. 2013 Administrator

Több mint kétszáz ínycsiklandozó, gyorsan elkészíthető étel receptjével jelent meg a minap a Két cica konyhája blog első, sikerre ítélt szakácskönyve.

ketcica1- Receptjeim többsége régi, házias magyar étel, amiket még a nagymamáimtól tanultam gyermekkoromban Moson megyében. Kilencéves korom óta főzök, ott nőttem föl a konyhában, ott írtam a leckét a konyhaasztalon - magyarázta az MTI-nek Bezselics Ildikó, a blog és a szakácskönyv szerzője, aki korábban női magazinok főszerkesztője volt.

A szerző a régi ételkészítési eljárásokat korszerűsítette, egészségesebbé tette: rántás helyett habarással vagy más zöldséggel-gyümölccsel sűrít, a paradicsomos káposztát például almával, így nem kell hozzá cukrot sem adni, mégis elég édeskés lesz. A hagyományos magyar konyhához képest többféle zöldséget is használ, krumpliból például négyfélét - tette hozzá.
Csak olyan hozzávalókból főz, amelyek nagyobb szupermarketekben beszerezhetők és egyetlen étel elkészítése sem tart tovább hatvan percnél attól a pillanattól kezdve, hogy az alapanyagok a pultra kerültek. Azok olvassák ugyanis a receptjeit, akik naponta főznek és nincs rá túl sok idejük - hangsúlyozta.

A blog a jelenről szól, az éppen elkészült, szezonális fogásokról, amelyekből három év alatt több mint hétszáz gyűlt össze. A könyv ellenben az alapoktól indul: a kamra feltöltésével kezdődik, elmagyarázza, mi kerül a hűtőbe, a fagyasztóba, mi a kamrapolcra, miféle eszközökre lesz szükség az ételek elkészítésénél.

ketcica2- Azt tapasztaltam, felnőtt körülöttem egy nemzedék, amelyiknek már a nagyszülei sem tanultak meg főzni. Ezért mutatom meg, hogy lehet a nulláról indulva, átlagfizetésből, beosztással, gazdaságosan felépíteni a háztartást három hónap alatt, hogy aztán kényelmesen, gyorsan lehessen egyszerű és élvezetes ételeket alkotni – fogalmazott a szerző.
A Két cica konyhájában kimaradnak a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek, azaz nincs benne margarin, zacskós leves, tartósítószer, vegeta, viszont bátran főzök liba- és mangalicazsírral, ha az ételt úgy tanultam, a leveshez meg a húsokhoz pedig házi fűszerkeveréket készítek" - hangsúlyozta a szerző.

A blog receptjeiből a legnépszerűbbeket ételtípusonként válogatta a könyv fejezeteibe.

Ugyan semmi nem utal a címben a főzésre, a blog sikerében még is szerepet játszott a szerző két fekete macskája, Ginevra és Léna.

Felkapták rá a fejüket a macskabarátok, de azok is, akik azt hitték, két lányra utal a cím, aztán beleolvastak a receptekbe és a blogon „ragadtak” – írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek