Készítsünk egyedi ajándékot Anyák napjára

27 ápr. 2015 Maruzs Gergely

Ki gondolná, hogy egy darab kőből is lehet egyedi ajándék? Közeledik az Anyák napja, még nincs késő  saját készítésű meglepetést készíteni.

Rock-image-transfer-001

Mire lesz szükség ?

• kövek, ízlés szerinti méretben, persze vegyünk figyelembe lehetőségeinket, a  kis kavicsokon csak nagyítóval látszik egy  tájkép

• egy nekünk tetsző kép,

• némi kis fehér festék (csakis olyan jöhet szóba, ami befogja a követ)

•  lehetőleg színtelen, vagy fehér fictoll, vékony bot, ecset, tompa ceruza

• lézer nyomtató (igen, a célnak sajnos csak ez felel meg)

 Elkészítés

1. A követ (köveket) jó alaposan tisztítsuk meg.

2. Ezután fessük be a festékkel, majd hagyjuk megfelelően megszáradni.

3. Nyomtassuk ki a megörökíteni kívánt képet a nyomtatón. Itt azért ide kívánkozik egy magyarázat: miért csak a lézer nyomtató alkalmas a feladatra? A lézernyomtató, ellentétben a tintasugarassal, festékhengeréről mikroszkopikus méretű porfesték szemcséket éget fel a papírra, és addig, míg le nem hűl, ugyan olyan könnyen el is lehet róla távolítani. Ezt fogjuk mi kihasználni.

4. A kinyomtatott képet azon melegében helyezzük képpel lefelé a kő felszínére. Rögzítsük a képet szorosan, pl. a másik kezünkkel. Most pedig határozott egyenletes mozdulattokkal, dörzsöljük végig a papír teljes felszínét. Ügyeljünk arra, hogy ne túl erősen (elszakad a papír), ne túl gyengén (nem fogjuk a kívánt hatást elérni), és mindenhol egyenletesen végezzük (különben lehet, hogy kimarad valahol egy részlet).

5. Ha végeztünk, vegyük le a papírt, szerencsés esetben hibátlanul átvittük a képet a fehér felületre, kevésbé szerencsés esetben, ha gyorsak vagyunk, még lehet javítani.

Hagyjuk megszáradni, és íme, már kész is van a remekmű. Egyedi és szép.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek