Késő őszi sütögetés: grillezésre fel!

21 nov. 2012 Topor Erika

oszisutes1Ősszel elhalkulnak a kertek, a grillsütő is a télre készülődik, de ne hagyjuk még pihenni, mert akkor elszalasztjuk az egyik legjobb őszi csemegét. 

Az igaz maroni, avagy szelídgesztenye sütés kiváló családi esemény lehet, ahol együtt süt a nagyi a legapróbb gyerekekkel együtt, élvezve a sülő gesztenye kedves illatát. A gesztenye mellett készülhet még pirított mandula, dió, napraforgómag is.

A gesztenyék közül csak a szelídgesztenye ehető, mivel a vadgesztenye többek között magas szaponin tartalma miatt nem finom, de nem is egészséges. A szelídgesztenye beszerezhető piacokon, és nagyobb élelmiszerboltokban is, jelenlegi piaci ára 1800-2800 begin_of_the_skype_highlighting forint között mozog, attól függően, hol vásároljuk. A sült marónihoz a nagy szemű szelídgesztenye felel meg, mivel a kisebb gesztenyék hamar kiszáradnak a sütés közben.

oszisutes2A legtöbb recept ajánlata szerint a gesztenyéket egy éjszakára érdemes vízbe áztatni, majd kivéve a vízből kereszt alakban felhasítjuk a kemény maghéjat, és így tesszük rá a tűzre. A saját tapasztalataink alapján ennél egy sokkal gyorsabb módszert fejlesztettünk ki. A gesztenyéket jó. negyed órára vízbe áztatjuk, majd a keresztalak helyett csak egy vékony vágást ejtünk a héjon. Tepsibe tesszük, ráöntünk egy kevés vizet, de csak annyit, hogy ne lepje el. Azért nem keresztben vágjuk át, hogy ne száradjon ki könnyen, míg megsül.

A tüzet meggyújtjuk a grillezőben, és rátesszük a gesztenyével megtöltött tepsit. Néha megkevergetjük a melegedő gesztenyéket, és amint a víz teljesen elpárolog, akkor már sűrűn kell kevergetni és forgatni, hogy egyenletesen átsüljön.

Akkor van készen, teljesen megsülve, átpárolódva, ha a középen készített vágat szétnyílik. Vajas, puha, és kellemes ízű sült gesztenye lesz az eredmény, és a hatás biztosan nem marad el!

 A tisztított dióbél, mandula, mogyoró szintén kiváló a nyílt tűzön sütésre. Egy serpenyőbe, tepsibe tegyük bele a magbeleket, spricceljük meg kevés olajjal, és már mehet is a sütés.
A napraforgó maggal is hasonlóan bánjunk, de itt akár meg is sózhatjuk! A sós napraforgó mag nem számít újdonságnak, de a sós mandula meglepő ízpárosítás, érdemes kipróbálni!

Ne adjuk még fel idénre a kerti sütögetést, grillezésre fel!

Forrás: szepzold.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek