Jégkása a tikkasztó nyári napokra

15 júl. 2013 Szedlár Dzsenifer

A jégkása ugyan csak víz, cukor és gyümölcspüré keveréke, mégis nagy népszerűségnek örvend, főleg egy tikkasztó nyári napon. De hogyan készítsük el?

jegkasa1A jégkása, azaz olaszul a granita egy szicíliai édesség, amely már régóta itthon is igen közkedvelt finomság. Ezt a félig fagyasztott, kásává tört nyalánkságot könnyen és egyszerűen elkészíthetjük otthon is, így nem csak a strandon vagy a fagyizóban fogyaszthatjuk. Íme a jégkása receptje és néhány tipp, hogyan dobhatod fel a házilag elkészített granitát:

Hozzávalók: 6 dl víz, 6 dkg cukor, 2 db citrom, 1 kg gyümölcshús.

A jégkása elkészítése  három egyszerű lépésből áll.
Először szirupot kell készíteni a cukorból és a vízből. Egy lábasban folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön forrald fel a vizet és a cukrot. Add hozzá a két citrom levét, majd tedd félre és hagyd kihűlni.

Ezután az általad választott gyümölcsöt, illetve gyümölcsöket magozd ki, hámozd meg, a gyümölcshúst pedig turmixold össze teljesen pépesre.

A gyümölcspépet és a citromos szirupot keverd össze. Ezután a készítményt öntsd bele egy edénybe és tedd be a mélyhűtőbe, majd fél óránként keverd meg vagy villával törd át, hogy ne fagyjon meg teljesen. Italként pohárban, szívószállal vagy desszertként tálkában, kehelyben esetleg félbe vágott gyümölcshéjban (narancs, lime, papaya) fagylalt helyett, gyümölcs darabokkal kínálhatod.

További tippek az elkészítéshez.

• Az összeturmixolt gyümölcsöket helyettesíthetjük készen vásárolt gyümölcslével vagy gyümölcspürével is. Ez jó megoldás lehet, ha kevés az időnk vagy nem akarunk gyümölcs hámozással, aprítással bíbelődni.

• Ízesíthetjük aprított mentával, darált diókkal, mogyorókkal, mandulákkal vagy bármilyen esszenciával is.

jegkasa3• Ha túl sok granita készítményt kevertünk, nem kell kiöntenünk a felesleget. Készíthetünk belőle pálcikás jégkrémet.

• A jégkását úgy is elkészíthetjük, hogy a cukorsziruppal összekevert gyümölcspépet a jégkocka tartóba öntjük, majd lefagyasztjuk. Az így elkészült jégkockákat pedig fogyasztás előtt összeturmixoljuk.

Diétához
Ha diétázunk, akkor a cukrot helyettesítsük mézzel. Így a fogyókúra alatt is ehetünk édességet anélkül, hogy egy valóságos kalóriabombát fogyasztanánk el. Laktóz allergia vagy vegán étrend esetén: mivel nem tartalmaz tejterméket, ezért a laktóz érzékenyek és a vegánok is fogyaszthatják ezt a hűsítő finomságot.

Csak felnőtteknek!
A keverék elkészítésekor ízlés szerint adjunk hozzá gyümölcslikőrt vagy pezsgőt.

Olasz módra
Az eredeti szicíliai recept alapján a granita durvább, mint az általános, megszokott dara, már-már sorbet állagú jégkása. Olaszországban a citromos, a kávés, a mandulás és a mentás ízesítésű jégkása a legnépszerűbb. Szicíliában a granitát reggelire is fogyasztják például egy briós mellé. Így biztosan frissen és üdén indul a napjuk. Továbbá bármelyik napszakban a kávé mellé is kínálják vagy egy könnyű nassoláskor aprósüteményekkel tálalják. Frissítő italként vagy hűsítő desszertként egyaránt fogyasztják.

A jégkása finom édesség és nagyszerű frissítő akár isszuk, akár fagyi helyett kanalazzuk. Továbbá kitűnő fogás vendégváráshoz, egy magányos kávészünethez, a szieszta idején vagy, ha egyszerűen csak egy hideg édességre vágyunk a nyári hőségben.

Forrás: infopapa.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek