Ízletes tormalevél – nem csak a csigák szeretik

20 ápr. 2012 Virágné Fejes Éva

tormalevelA torma köztudottan jelesre vizsgázott élettani hatásaiból. A makkegészség megtestesítője mostani receptünkben az íz világ meghatározója is egyben. 

Ma kimozdultam egy kicsit a kertből. Ugyan nem messzire, csak a kert végén folyó vidéki hangulatot teremtő patak mentén tettem egy sétát. Tormát szedtem, hogy aztán elültethessem krumpli soraim végébe. Az áldott jó növény étrendi hatásairól, egészségünkben betöltött szerepéről szinte már mindenki hallott, azonban kevés szó esett arról, hogy a torma távol tartja a krumplibogarakat a burgonyától. Leszedtem a leveleit, és középső kisleveleivel a földbe raktam őket. Késő ősszel majd kiszedem és finom reszelt torma lesz belőle. A krumplibogarak pedig menjenek máshova falatozni.

A leveleiket sem dobtam el, sőt szedtem hozzá még egy szatyorral. Kevesen tudják, hogy egy nagyon finom étel készíthető el a zsenge tormalevéllel. Ennek receptjét osztom meg veletek.

Hozzávalók:

Töltike bundájához:

- 30-40 tormalevél

- 10-15 ml 10 %-os ételecet

Töltelékhez:

- 1 kg bármilyen hús – legjobb ízű filézett kacsamellel, csirkemellel és sertéscombbal vegyesen, 1/3-1/3 arányban 

- 15 dkg előzőleg beáztatott füstölt sonka

- 1 fej vöröshagyma

- 2-3 db paprika

- 2-3 szem paradicsom

- 5-6 gerezd fokhagyma

- ízlés szerint: őrölt pirospaprika, só, bors, ételízesítő

- 15 dkg előre átmosott rizs

Főző lé:

- 3-5 dl főzött paradicsom, vagy ennek megfelelő paradicsompüré 

-10 dkg füstölt szalonnabőrke vagy nagyon vékony csíkokra vágott füstölt hús

A levelekről késsel eltávolítjuk a vastag ereket, majd megmossuk.
Vizet forralunk, hozzáadunk literenként egy teáskanál sót és 10-15 ml 10%-os ecetet. Forráskor beletesszük a leveleket, megkeverjük. Az újraforrástól számított 3-4 percig főzzük. Hideg vízbe kiszedjük, áztatjuk kicsit, majd kifacsarjuk és kisimítjuk a leveleket.
A töltelékhez valókat ledaráljuk, sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük s hozzátesszük a megmosott rizst. Jól összekeverjük.

torma2Töltelékkel megtöltjük a tormaleveleket, felgöngyöljük, és mindkét végüket bedugjuk, mint a töltött káposzta készítésénél. Sarkosra is lehet tekerni.
A fazék aljára leveleket teszünk, erre a töltikéket. A tetejére is levél kerül. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízesítjük sóval, ételízesítővel és paradicsomlével. A rétegek közé füstölt szalonnabőrkét teszünk, vagy vékonyra vágott füstölt húst.
Az egészet lenyomatjuk egy tányérral, fedő alatt, lassú tűzön, a forrástól számított 1 órát főzzük.
Lezárjuk a gázt, 15-20 percig hűlni hagyjuk, ezután a levet leöntjük, majd a töltikéket 10 percre visszatesszük és fedő alatt hagyjuk kicsit gőzölögni.

Fogyasztható önmagában vagy tejföllel. Kapros tejföllel is behabarhatjuk a főzés befejezése előtt 10-15 perccel.

Felmerül sokakban, hogy a zsenge levél nagyon kicsi. Valóban, de a levélkéket egymás mellé rakva kis átfedéssel, akkora lapokat készíthetünk, amekkorákat akarunk – nem esnek szét. A zsenge leveleket abálás után feltekerhetjük kis hurkákká és lefagyaszthatjuk, hogy nyáron is tudjunk belőle főzni.

Én üvegbe szoktam eltenni, feltekerés után fél literes befőttesüvegbe csúsztatom a gurigát, majd felöntöm a saját levével, amiben főztem. Lezárás után kidunsztolom őket és mehet a spájz polcaira.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek