Ízesített jégkockák a tikkasztó melegben

06 júl. 2012 Nagy Judit

jegkocka-purplegoo_caNapjaink kibírhatatlan hőségében olykor jól esik egy hűsítő ital. A hűtőhőmérsékletű üdítőt azonban kreatív jégkockákkal hidegebbé is varázsolhatjuk.

Egy háztartásban legalább egy, a fokagymák tárolására is kiváló jégkocka-tartó található meg. Az emberek nagy százaléka csak a csap alá tartja, tele engedi vízzel és berakja a mélyhűtőbe. Ennél azonban sokkal szórakoztatóbb, mi több, ízletes jégdarabokat is készíthetsz nagyon egyszerűen.

Nyáron rengeteg féle gyümölcs áll rendelkezésre, hogy turmixot, tortát, dzsemet, vagy akár levest készíts belőlük. Nos, egy szimpla jégkockához is felhasználhatod a vidéki kertedben talált finomságokat, és még csak nem is kell órákat töltened a konyhában.

Gyümölcsös jégkocka

Forralj fel egy vizet egy edényben, majd hagy lehűlni. Ez azért fontos, mert így sokkal tisztább, üvegesebb lesz majd a jeged. Ezt követően öntsd a vizet a jégtartóba. Válassz kedvedre való gyümölcsöt: az eper, a málna, a meggy és a citrom is kitűnő választás lehet. Ha kell, hámozd meg és magozd ki, majd vágd apró darabokba, hogy beleférjenek a jégtartó egységeibe. Egyenként tedd őket a helyükre, és hagyd, hogy a fölösleges víz kifolyjon. Végül helyezd a jégkocka-tartót a mélyhűtőbe pár óra erejéig, és ha a víz megfagyott, akkor fogyaszd szódavízhez, bazsalikomos limonádéhoz.

jegkocka-thekitchn_comMindenkivel megesik, hogy csoki ehetnékje van. A csokoládés jégkocka ínyencségnek számít ez esetben. A gyermekek imádják, egy normál tartóval pedig pár perc alatt elkészíthető.

Csokis jégkocka

Töltsd meg a mosogatót vízzel és tégy bele fél kanál mosogatószert. Tisztítsd meg alaposan a jégkocka-tartót, töröld át, majd hagyd, hogy teljesen megszáradjon. Teríts szét két papírtörlőt a konyhapulton– így biztos, hogy nem mocskolod össze azt – és helyezd rá a tartót. A csokoládéöntetet óvatosan folyasd bele a lyukakba, de vigyázz, hogy ne csorduljon ki. Helyezd a jégkészítőt óvatosan a fagyasztóba és minimum 2-3 óráig elő se vedd. Mikor kész van, fogyaszthatod magában, vagy kávéban, kakaóban, vagy vaníliás tejben is.

jegkocka-benbbrave_blogspot_comBármilyen jégkockáról is legyen szó, a tartóból való kivétele nehézségeket okozhat. A legegyszerűbb, ha a műanyagot a két végén ellentétes irányban feszíted, és ha reccsenést hallasz, akkor könnyebben kipottyannak a fagyott víztömbök. Másik módszer, ha kemény felülethez vágod a tartót. Így lehet, hogy egyből kihullnak majd a jegek. A harmadik opció, ha a jegesítő készüléket fejjel lefelé tartod, és meleg vízzel sugárzod a fenekét. Érdemes egy tálat alárakni, hogy ne a mosogatóba pottyanjanak a hűsítők. Végül, de nem utolsó sorban vajas késsel is megpróbálhatod egyesével kipattintani a jégdarabokat.

Két dolgot azonban sose tegyél. Hiba a tartót folyó meleg víz alá tenni, mert a jegek kis túlzással abban a pillanatban elolvadnak majd, ahogy megnyitod a csapot. A másik dolog, hogy vajazatlan késsel sose próbálkozz a kiszedésben, mert könnyen károsíthatod a műanyagot, de ami még fontosabb: magadnak is sérülést okozhatsz.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek