Ínycsiklandozó fokhagymás öntetek házi kivitelben

13 júl. 2014 Administrator

A fokhagyma az egyik legfontosabb alapanyagunk a konyhában. A gerezdek kiválóan ízesítik ételeinket, és még egészségünkre is pozitív hatással vannak.

fokrecept3A fokhagyma nemcsak a magyar, de sok más nemzeti konyhának is az egyik legfőbb hozzávalója. Hozzánk hasonlóan sokat használnak belőle az olaszok, a görögök, és az ázsiai, valamint az arab népek is. Ha a fokhagymát több más alapanyaggal együtt használjuk az ételek ízesítésére, mennyiségét semmiképpen sem szabad túlzásba vinni, hiszen erős íze könnyen dominánssá válhat. Ha kifejezetten a fokhagyma ízére vágyunk, készítsük el inkább az alábbi recepteket, melyek igencsak bővelkednek benne!

Fokhagymás majonéz
Hozzávalók 4-6 személyre: 2 nagy tojássárgája (szobahőmérsékletű legyen), 3 dl hidegen sajtolt dióolaj, 1-2 evőkanál citromlé, só, bors, 4 gerezd fokhagyma apróra vágva.

Elkészítése: a tojások sárgáját egy csipet sóval keverjük el, majd állandó keverés mellett, szinte cseppenként adjuk hozzá az olajat. Ahogy kezd sűrűsödni, adjuk hozzá a citromlevet, és a borsot, valamint sót, ha szükséges. Keverjük addig, amíg majonéz sűrűségű lesz. Végül adjuk hozzá a fokhagymát, keverjük alaposan össze, és hűtőben hagyjuk 1-2 órát érni. Kiváló sült ételek mellé.

fokhagymakrem1Fokhagymás mártogató
Hozzávalók 4 személyre: 2 egész fej fokhagyma, 1 evőkanál szűz olívaolaj, 1 evőkanál majonéz (az előzőek szerint elkészítve), 5 evőkanál görög joghurt, 1 evőkanál magos mustár, só, bors.

Elkészítése: a fokhagymát szedjük gerezdekre, majd tegyük egy tepsire, locsoljuk meg az olívaolajjal, majd tegyük 200 fokos sütőbe, és 20-30 percig süssük, amíg megpuhulnak. Ha elkészült, 5 percig hagyjuk hűlni. Aztán szedjük le a héjukat, és a megsült fokhagymát tegyük egy tálba. Sózzuk, borsozzuk, villával kicsit pépesítjük, majd hozzáadjuk a majonézt, a joghurtot, és a magos mustárt. Hűtőben pár órát érlelni hagyjuk.

Csípős-savanyú fokhagyma
Hozzávalók 1 nagy üveghez: 50 dkg fokhagyma (meghámozva), 4,5 dl almaborecet, 3 evőkanál nyers nádcukor, 2-3 chilipaprika, kb. 5 cm-es friss gyömbér, lereszelve, 1 evőkanál koriander mag, 2 teáskanál só.

fokrecept2Elkészítése: a fokhagymát forró vízben 1-2 percig blansírozzuk, majd kivesszük és félretesszük. Az ecetet egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a chilipaprikát, a gyömbért, a koriandermagot, és a sót. Felforraljuk, és kis lángon 4-5 percig főzzük. Adjuk hozzá a fokhagymát, főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről. Sterilizált üvegekbe adagoljuk, és 2 hónapig érni hagyjuk. Sült ételek mellé kiváló savanyúság.

Forrás: hazipatika.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek