Ínycsiklandó ételek szőlőből: a levestől a desszertig

26 aug. 2014 Keresztes Eszter

Nyakunkon az ősz, aminek egyik legjobb része, hogy elönti a piacot és az üzleteket a zamatos szőlő, amit a konyhában is sokféleképpen felhasználhatjuk.

szolokaja1Az alábbiakban bemutatunk egy levest, két főételt és egy édességet a fürtös gyümölcsből.

Szőlőleves fehérborral

Hozzávalók: 60+10 dkg fehér szőlő, 2 dl fehérbor, 1 dl tejföl, 2 dl tejszín, kis darab fahéj, 2-3 szem szegfűszeg, 2 dkg liszt
cukor, só

Elkészítése
Alaposan mosd meg és szemezd le a szőlőt, a tálaláshoz tegyél félre egy marékkal. Öntsd fel egy liter hideg vízzel a nagyját, add hozzá a bort és a fűszereket, majd lassú tűzön addig főzd, míg a szőlő meg nem puhul. A tejszínnel és a tejföllel készíts habarást a lisztből, folyamatos kavarás mellett öntsd bele a levesbe. Ez után forrald még pár percig, végül passzírozd át. Lehűtve, szőlőszemekkel megszórva tálald.

Csirkecomb szőlővel bolondítva

Hozzávalók: 6 csirkecomb, 1 kg krumpli, 1 fürt szőlő, 2 fej lilahagyma, 1 fej fokhagyma, 1 marék dióbél, 1 pohár száraz rozé, 2-3 ág friss kakukkfű, só, bors

szolokaja2Elkészítése
Készíts zöldségágyat a következőképpen: főzd meg a krumplit, vágd negyedekre. Darabold fel szintén negyedekre a lilahagymát is, szedd gerezdekre a fokhagymát. Ezeket szórd be egy tepsi aljába, dobáld rá a megmosott szőlőt és a diót, szórj rá sót és borsot, tegyél rá friss kakukkfüvet. Erre tedd rá a megfűszerezett csirkecombokat, takard le az egészet fóliával és dugd be a sütőbe 50 percre. A végén pár percig fólia nélkül pirítsd meg a combokat.

Szőlős-márványsajtos gnocchi

Hozzávalók: 50 dkg kész gnocchi, 12 dkg sonka, 20 dkg szőlő, 30 dkg kelbimbó, 6 szál újhagyma, 16 dkg márványsajt, 10 dkg dió, 1 dl tejszín

szolokaja3Elkészítése
Vágd ketté a kelbimbót és a szőlőt, aprítsd fel a sonkát és az újhagymát. Főzd meg a gnocchit és a kelbimbót külön lábasban. Amikor a tészta feljön a vízre, kezdd el megpirítani egy serpenyőben a sonkát és a hagymát. Szedd bele a gnocchit, morzsold rá a márványsajtot és öntsd fel a tejszínnel. Ha “rottyan” egyet és besűrűsödik, zárd el alatta a tüzet. Így tálald: egy adag gnocchira mehet a kelbimbó, a szőlő és egy kis dió.

Egyszerű bögrés-szőlős

Hozzávalók (24 cm-es formához): 1 kg szőlő (vegyesen), 4 db tojás, 1 bögre (kb. 2 dl) cukor, 1 bögre darált dió, 1 bögre liszt, 1 bögre tejszín, 1 bögre tej, 1 cs. vaníliás cukor, 2 ek. porcukor, 1 tk. vaj a kikenéshez

szolokaja4Elkészítése
A szőlőt most meg és leszárítva keverd össze a vaníliás cukorral. Üsd keverőtálba a tojásokat, add hozzá a cukrot, verd habosra, majd habosítsd tovább a tejszínnel együtt. Kevergetés közben apránként add hozzá a lisztet, darált diót és a tejet. Tedd a tésztát kb. 20 percre a hűtőbe pihenni. Vajazd ki a sütőformát, öntsd bele a tésztát, oszlasd el rajta a szőlőszemeket, majd 200 fokra előmelegített sütőben süsd jó fél órán keresztül. Még melegen szórd meg porcukorral, ha kicsit kihűlt, már ehetitek is.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek