Így nem lesz unalmas a lecsó! Válasszunk kedvünkre!

29 júl. 2014 Administrator

A lecsó a nyárhoz tartozik. Az üdülőben, a strandon, egy Balaton-parti vityillóban a nap bármely szakaszában sokféle képen elkészíthető étel a lecsó.

lecsoMagyaros lecsó

Hozzávalók (két személy): 3 közepes fej hagyma, 8-10 paprika, 4 paradicsom, kb 10 dkg szalonna, 15 cm kolbász és 4-5 tojás.

A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, közben a hagymát és a paprikát (kimagozva) földaraboljuk, a hagymát rádobjuk a szalonnára, megdinszteljük és megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a paprikakarikákat, pici sót és fedő alatt pároljuk, ha kicsit rokkant, óvatosan átforgatjuk. Mikor már elvesztette a nyers színét, hozzáadjuk a paradicsomcikkeket, ezzel is hagyjuk kicsit rotyogni. Közben a fölpöndörödő paradicsomhéjat kiszedegetjük. Ízesítjük egy kis borssal. A továbbiakban úgy alakul, ahogy épp kedvünk vagy alapanyagunk van. Ez lehet füstölt kolbász, amit a végén rakunk hozzá, vagy néhány tojást keverünk bele, esetleg mindkettőt, avagy egyiket sem.

Pirított tarhonyával tálaljuk, kivéve, ha tojás is van benne, akkor csak kenyérrel csúszik. Aki szereti, csípős ízt is csempészhet a lecsóba.

Reform lecsó 

Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, pirospaprikát szórunk rá és hozzáadjuk a paprikadarabokat, ízesítjük pici sóval, fokhagymával. Ha a paprika kicsit összeesett, belerakjuk a hámozott paradicsomot, összeforraljuk. Francia mintára adhatunk hozzá cukkinit és padlizsánt, majd az egészet a sütőben fedő alatt puhára pároljuk.

lecso1Lecsós hús

Személyenként két szelet húst kis olajon megpirítunk, félrerakjuk. A visszamaradt zsiradékban elkészítjük a fenti módok egyikén a lecsót, a húst visszatesszük és fedő alatt kis lángon puhára pároljuk. Variációk: lehet használni a csirke különböző alkatrészeit és máris kész a lecsós csirke. Egy májas recept: a sima resztelt májhoz adunk paradicsomot, paprikát, a végeredmény lecsós máj. Érdemes ezt is kipróbálni.

Rakott lecsó 

Személyenként két szelet húst (lehet madárcici, karaj) egy kevés olajban megpirítunk, tűzálló tálba tesszük. A visszamaradt zsiradékban hagymát dinsztelünk, rádobjuk a paprikát és a paradicsomot, elég csak kicsit összeforralni, a sütőben még párolódni fog. Ezzel a lecsóval leöntjük a húsokat, lefedjük az edényt és előmelegített sütőben megsütjük.

Rakott lecsó másként

Egy nagy darab alufóliára pici olajt csöpögtetünk, vagy szalonnaszeleteket rakunk rá, erre jön személyenként két szelet tarja, amit előtte kicsit kiklopfolunk, sózunk, borsozunk, megszórjuk zúzott fokhagymával. A húsokat beborítjuk fél főre vágott hagymával, paprika- és paradicsomkarikákkal. Becsomagoljuk az alufóliába, gondosan, hogy mindenhol jól zárjon és bedugjuk az izzó parázsba kb. 1,5-2 órára. Köretnek alufóliába csomagolt krumplit sütünk szintén a parázsban. Kicsit hiányzik a füstös íz, de cserébe rövidebb a sütési idő.

Forrás: divany.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek