Így készíts finom mézeskalácsot!

07 dec. 2013 Administrator

A mézeskalács nem csak gyönyörködtet, de egyben finom, és hagyományosan pedig vásárfia is. Íme, egy kitűnő recept és praktikus tanács a készítéséhez.

mezeskalacs125 dkg mézet és 5 dkg vajat langyosítsunk meg, egy másik edénybe pedig tegyünk 3 egész tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál fahéjat, 1 kávéskanál szegfűszeget, 2 dkg szalalkálit.

Turmix-géppel jól dolgozzuk össze, majd öntsük bele a langyos mézbe. Újból dolgozzuk össze, majd gyúrjunk bele kézzel 60 dkg sima lisztet.

Ha kész, takarjuk le és pihentessük szobahőmérsékleten egy napig.

Nyújtsuk kb. 2-4 mm vékonyra, formázzuk, tegyük alumínium-fóliával bélelt sütőlemezre.
Tetejét sütés előtt vagy sütés után felvert egész tojással kenjük be, hogy fényes legyen.
Forró sütőben süssük mogyoró barnára! (kb. 4 perc)

Díszítő cukormáz
1 tojásfehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot rakjunk, hogy összekavarva igen sűrű legyen. (Habverővel nem szabad verni.)

mezeskalacs3Kanállal rakjuk kicsi nylonzacskóba, vágjunk pici lyukat a sarkára, és rajzolhatunk vele, mint a ceruzával,

Praktikus tanácsok
A tészta gyúrása: feldolgozás előtt 24 órával el kell készíteni, de lehet 1-2 héttel hamarabb is. Nem szabad hűtőbe tenni sem a tésztát, sem a díszítő anyagot.

A tészta a liszt belegyúrása után is ragadós, ezért csak egy kézzel gyúrjuk, a másik kezünkkel életlen kés segítségével letakaríthatjuk az anyagot. 24 óra elteltével lesz a tészta megfelelő keménységű.

Ha házikót, vagy más formához "építő elemeket" készítünk, érdemesebb egy kicsivel keményebb tésztát gyúrni.

A tészta nyújtása
2-3-4 mm vastagra nyújtsuk. A teljes adagból mindig csak egy szeletnyit nyújtsunk, hogy elférjen a deszkán. Először mindkét oldalát lisztezzük, később csak az alját, hogy csúszkáljon a deszkán. A díszdoboz tetejét mindig vékonyabbra nyújtsuk - szinte áttetsző legyen.

Formázás
mezeskalacs2
Szaggatóval, derelyevágóval, késsel, ollóval. A nagyobb darabokat sütőlapon érdemes kivágni. A darabokból lazán egymásra nyomott részek sütéskor összeállnak.

A készre sütött tészta lezárt fóliában sokáig eláll. Ha kiszárad, akkor dobozba rakva egy kistál vízbe helyezve felpuhul. A vízbe lehet egy kis fahéjat és szegfűszeget rakni.

Díszítés
Nagyobb felület befedésére hígabb mázat készítsünk, így az szétfolyik, elterül, sütőben gyorsabban szárad.

Ha kipróbáltad a receptet, hozzászólásban oszd meg velünk tapasztalataidat!

Forrás: népművész.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek