Hűtőtáska helyett, íme egy kiváló vidéki megoldás

28 júl. 2015 Tartalomszerkesztő

Ne ess kétségbe, ha 40 fokban elmegy az áram. Van egy szuper alternatív megoldás.

Előfordulhat, hogy a nyári viharok következtében elmegy az áram. A hűtő polcai pedig roskadoznak a hűtést igénylő ételektől, illetve jó néhány fajta gyógyszer is igényli az alacsony hőmérsékletet. Jól jöhet azonban egy sátrazás során, megfelelően feldíszített cserépben pedig egy romantikus vacsora ékszere is lehet, tökéletes pezsgőhűtő formájában.

Íme, 3 pofon egyszerű lépésben az unmodern hűtő, melyhez sem áram, sem jégkocka nem szükségeltetik. Előbb azonban lássuk, mit készítsünk elő a művelethez.

Szükségünk lesz: 1 nagy agyag/kerámia virág cserép, 1 kis agyag/kerámia virág cserép, szigetelőszalag, finomszemcsés homok, víz

vastag törölköző

1. lépés:Ha kell, ragaszd le a cserép alján lévő kis lyukakat, hogy a nedvesség ne tudjon majd elfolyni. A nagyobbik cserép alján egyenletesen oszlass el 3-4 cm finom homokot. Helyezd bele a kisebbik cserepet.

2. lépés: A két cserép közötti űrt töltsd fel teljesen homokkal. A homokra önts annyi vizet, amennyit felvesz.

3. lépés: A törölközőt mártsd vízbe, majd csavard ki egy kicsit, úgy, hogy a víz ne csöpögjön belőle. Takard le a cserepeket.

És kész is vagyunk! Készen van a vészhűtő, a bulihűtő. Már csak arra kell várnod, hogy a nedves törölköző és a nedves homokréteg párologtatása során lehűljön a kis hűtőd belseje. A megfelelő hőmérséklet eléréséhez, ami 6-7 Celsius fok, körülbelül 5-6 órát kell várni.

Hogyan is működik ez pontosan? Csak egy kis fizika. A külső meleg hőmérséklet hatására a homokban lévő víz elkezd párologni, ami a nagyobb cserép irányába fog lecsapódni. A kisebb cserépből felszabadult energia hatására pedig jelentős nagyságú hőmérséklet csökkenés következik be.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek