Hogyan fűszerezzük ételeinket?

14 nov. 2012 Administrator

fuszer-fengshuidana_comA fűszer az étel lelke, hiszen megízesíti a húsokat, leveseket, mártásokat, a főzelékeket, de nem mindegy hogyan adagoljuk az ételbe ezeket.az ízeket.

A fűszeres pácolással például a húsoknak és halaknak már a sütés előtt is különböző ízeket adhatunk, ezen kívül a hús is hamarabb puhul meg a páclétől. A fűszernövények segítségével különböző pácleveleket készíthetünk el, amelyeket nyáron például a grillezéshez is felhasználhatunk.

Hozzávalók: vörös vagy fehérbor, borecet, citrom vagy narancslé, egész bors, borókabogyó, koriander, köménymag, rozmaring, kakukkfű, babérlevél, petrezselyem, zeller, fokhagyma, vöröshagyma, gyökérzöldségek, olíva, vagy napraforgó olaj.

A páclével érdemes kísérletezni a konyhában, ízlésünk szerint, hiszen a fehér és a vörös húshoz is más-más páclé illik.

Íme, egy egyszerű és gyors páclé recept, mely remekül illik vadhoz, halhoz, és fehér húsokhoz is.

Hozzávalók: 1 vékonyan felszeletelt citrom, 1 felszeletelt sárgarépa, 1 kanál borecet, 1 kanál olívaolaj, 1 szál friss kakukkfű, 2-3 babérlevél, 3 szem szegfűszeg, 1 csokor petrezselyem, 10-12 egész bors frissen őrölve.

Elkészítése: A hozzávalókat keverjük össze egy tálban, majd öntsük rá az adott húsra úgy, hogy az teljesen belepje, majd tegyünk hideg helyre. A különböző húsokat érdemes több órán keresztül, de a legjobb, ha több napig is érleljük a pácban. Télen 5-6, míg nyáron 1-2 napig állhat a hús a páclében.

pac-gasztroblogok_huÉs egy másik pácrecept:

Hozzávalók: 10 l víz, 2 kg konyhasó, 4 dkg salétromsó (8 csapott kk.), 2 kk. törött koriander, 4 babérlevél (apró darabokra tépve), 4 ek. édes pirospaprika, 2 ek. törött fekete bors, 10 szem törött szegfűbors, 10 szem törött fenyőmag.

Elkészítése: A fűszernövények aromáját, és erősségét minden háziasszony maga tapasztalja meg a főzés során, így idővel kialakul a saját fűszerkollekciója. Ha pl. az ételbe petrezselymet, lestyánt, vagy kakukkfüvet, majoránnát teszünk, érdemes kevesebb sót adagolni az ételhez, mert ezek a fűszernövények sós ízt kölcsönöznek az ételnek.

A fűszernövényekből pl. remek fűszersó is készíthető házilag:

Barbecue fűszerkeverék

Hozzávalók: 2 tk. összetört zellermag, 1-1 tk. paprika, őrölt szerecsendió, chilipor, fokhagymapor, hagymás só, só, frissen őrölt fekete bors, 2 tk. száraz majoránna, 1-2 tk. barna cukor.

Elkészítése: a fűszerkeveréket 1 pohár vörös vagy fehérborral keverjük össze és belekeverünk 4 ek. fokhagyma ízesítésű olajat.

Forrás: kertvarazsmagazin.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek