Házilag készített hársfavirág-szörp

27 máj. 2014 Kancsár Péter

A hársfavirágból készített szörp még nem annyira elterjedt, mint a bodza, de érdemes kipróbálni, itt a szezonja. Íze pompás, ráadásul egészséges is. 

harsfavirag1Az otthon készített szörp íze messze veri a boltban kapható szirupokét, ráadásul minden alkalommal, amikor fogyasztod, elégedett mosollyal nyugtázhatod, hogy milyen finomat készítettél.

Kipróbálhatod olyan változatban is, hogy a cukor negyedét karamellizálod, így nagyon szép, borostyános színe lesz a kész szörpnek. A cukor, a virágok és a víz mennyiségét kedved szerint változathatod, annak függvényében, hogy sűrűbb, édesebb vagy könnyebb szörpöt szeretnél.

Hozzávalók
5-6 marék hársfavirág, 2 citrom, 2,5 kg cukor, 5 liter víz, 1 késhegynyi nátrium-benzoát, 1 késhegynyi citromsav.

Elkészítés ideje
Öt nap.

Elkészítés menete
harsfavirag2Ha már készítettél virágból szörpöt, sok meglepetés nem érhet. A virágokat úgy gyűjtsd össze, hogy figyeld, nincsenek-e bennük olyan élőlények, amiket mérsékelt élvezettel tudnál csak fogyasztani. Ha beszerezted a főzéshez szükséges terményeket, mosd át őket a biztonság kedvéért, majd egy jó nagy üvegben helyezd el őket. A vízből és a cukorból főzz szirupot, ehhez lassú tűzön melegítsd a vizet, add hozzá a cukrot, és addig kevergesd, amíg teljesen fel nem oldódik a cukor. Ha ez megvan, vedd le a tűzről.

A citromokat tisztítsd meg, darabold fel, majd tedd a virágok mellé az üvegbe, a citromsav társaságában, aztán öntsd fel ezt az egészet a sziruppal. Takard le valamivel az üveget, tedd hűvös, árnyékos helyre, minden nap keverd át, és nagyjából az ötödik alkalom után már jó is lesz. Ekkor adagold kisebb üvegekbe, tartósítsd nátrium-benzoáttal, és élvezzétek az ízét bármikor.

Fotó: tucsokbogar.blogspot.hu - Forrás: femina.hu 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek