Házias húsvéti ízek: kenyérben sült sonka

11 ápr. 2014 B.H.

Közeledik a húsvét, ilyenkor sok-sok finomság kerül az asztalra. Próbálja ki a mennyeien finom, kenyérben sült sonka elkészítését! Biztosan ízleni fog.

kenyersonka2Nálunk évek óta a húsvéti családi menü egyik csúcspontja a kenyérben sült sonka. Nem értem ugyan, miért pont sonkát eszünk húsvétkor, mivel tudomásom szerint a legősibb húsvéti jelkép a bárány, melynek eredete a Bibliában keresendő. A másik húsvéti állat a húsvéti nyúl. A logika azt diktálná, együnk nyulat, de nem, csak tréfáltam.

Mindenesetre a tojáshozó nyúl igen népszerűvé vált, a múlt század végén a képes levelezőlapok elterjedésével igen sokfelé eljutott. Na hát és a tojás, amelynek fontos szerepe van a húsvéti étrendben is, de a tojások színezése, díszítése is régi korokra nyúlik vissza. A leggyakrabban használt szín a piros. A tojásfestés szokása, s a tojások díszítése az egész világon elterjedt. A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek a legősibb jelképe. Jóslásra is használták a tojást: ha nagypéntek éjjelén feltörték, s egy pohár vízbe csurgatták, a formája megmutatta, milyen lesz a jövő évi termés. Volt, ahol a lányok tojáshéjat tettek a küszöbre húsvét előtti este, hogy megtudják, mi lesz a férjük foglalkozása.

Természetesen a húsvéti hagyományokról, szokásokról, oldalakat lehetne írni, de inkább foglalkozzunk a kenyérben sült sonkával. Nézzük, hogyan is készül ez a húsvéti sonka?

Ebben az évben kovászos kenyérben szeretném sütni a sonkát, ez az elképzelésem még kialakulóban van. Egyszer rozstésztában is sütöttem, csodálatosan harmonizált a főtt-sült sonka a ropogós rozscipóval szerintem, de a család többi tagja viszont jobban kedveli a búzalisztből készült tésztában sült sonkát.

A kötözött sonkát vagy házi füstölt sonkát hideg vízben teszem fel főni. Legjobb lassú tűzön, félig lefedve puhára főzni. Idő híján a kuktában való előfőzés ez esetben bocsánatos bűn. Ugyanakkor a lassan főzött sonka állaga egészen más lesz.

Egy nagy vöröshagymát, 4-5 gerezd fokhagymát teszek a sonka mellé. Amikor megpuhult, hagyom a saját levében kihűlni. Ez nagyon fontos, így nem lesz száraz a sonka. Én előző nap főzőm meg, és egész éjjel a levében hagyom. A kenyérben sütéshez alaposan le kell itatni a sonka levét, így érdemes időben kivenni a főzőlevéből és papírtörlőn időztetni.

kenyersonka1A lezsírozott, leszűrt füstölt alapléből számtalan nagyon finom leves készíthető, vagy érdemes lefagyasztani későbbi felhasználásra. Mondjuk, egy finom krumplileves vagy bableves, de az ünnepi asztalra is készíthetünk belőle valamilyen kellemes tavaszi levest.

Egy 1,2-1,5 kg-os sonkához fél kg átszitált lisztből készítek kelt tésztát. 2,5 dkg élesztőt felfuttatok 1 dl langyos vízben, egy teáskanál cukorral. További 1 dl langyos vizet, 10 dkg olvasztott vajat, 2 egész tojást azért teszek bele, mert így egy kissé hasonlít a húsvéti kalácshoz. Két csapott teáskanál sót összedolgozok a liszttel és a kovásszal. Huzatmentes helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztem. Ezután liszttel megszórt deszkán kinyújtom akkorára, hogy kényelmesen becsomagolhassam vele a sonkát. Az illesztések alul és oldalt tegyenek. A két végén a tésztát aláhajtom a göngyölegnek. A fölös tésztát levágom, díszítésként használom fel.

Letakarva 30 percig pihentetem, majd kevés tejjel elkevert tojássárgájával megkenem, és 200 C fokra előmelegített, gőzös (fém tálban 2-3 dl vizet teszek a sütőbe) sütőben körülbelül 40 percig sütöm.

Ajánlom mindenkinek, aki valamilyen különlegességet, de mégis házias jellegű ételt szeretne a húsvéti asztalra tenni. Miután kihűlt, felszeleteljük, főtt tojást, retket, zöldhagymát kínálhatunk mellé. Jó étvágyat!

Forrás: smu-mesz.hr 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek