Házi készítésű rizstej a nyári napokra

10 júl. 2013 Administrator

A rizstej készítése házilag egyáltalán nem bonyolult feladat. A végeredmény egy üdítő és tovább is ízesíthető ital, ami nyáron lehűtve kitűnő frissítő.
rizstej1Ebben a receptben a mexikói változatot, az horchatát (ejtsd: orcsátá) mutatom be, ami édes és fahéjjal van ízesítve. De a cukor és a fahéj el hagyható: ekkor az eredmény natúr rizstej, ami önmagában is fogyasztható, vagy más fűszerekkel, természetes édesítő anyagokkal is ízesíthető. Az egyéni ízesítéstől függetlenül a leírt lépéseket követve egy éjszaka alatt megoldható a rizstej készítése házilag.

A rizstejnek természetesen csak a nevében van tej, magában az italban nincs – bár akár azzal is felönthető. Natúr vagy ízesített változatban ezért laktózmentes vagy vegán étrenden élőknek is tökéletes ital, ami küllemében nagyon, ízében kicsit hasonlít a tejre. A rizstej készítése ezért sokak számára üdítő megoldás lehet tej helyettesítő italként. A most bemutatott rizstejről tudni kell, hogy mivel fehér rizsből készül, ezért nem sok tápanyag van benne, fehérje és kalciumforrásként a tehéntejjel ellentétben egyáltalán nem szolgál. Részben vagy egészben barna rizsből is készíthető, így a tápanyagtartalma növelhető.

Hozzávalók (5 személyre)
1 pohár rizs, 1 rúd fahéj (kb. 8 cm-es), 2,5 pohár forró víz, 1/3 pohár cukor, 1 csomag vaníliás cukor vagy fél teáskanál vanília, 2 pohár hideg víz

Elkészítése
A rizst öntsd egy nagyobb befőttes üvegbe, kancsóba, vagy bármilyen zárható edénybe. Öntsd fel a forró vízzel, add hozzá a fahéjrudat, és letakarva hagyd állni egy éjszakán át (8 óra). A fahéjrúd el is hagyható, ha natúr rizstejet akarsz.

rizstej2Másnap, amikorra a rizs megszívta magát a vízzel, vedd ki a fahéjrudat, és öntsd a rizst és a vizet egy turmixgépbe, és nagyon alaposan, jó néhány percig mixeld össze.

Egy nagyon vékony lyukú szűrőn, szitán vagy muszlin kendőn szűrd át alaposan a keveréket. Nyomkodd ki, hogy minden nedvesség lecsepegjen, és csak a száraz rizsmaradék maradjon a szűrőben.

A folyadékot – ami tulajdonképpen már maga a natúr rizstej – ízesítsd a cukorral, vaníliás cukorral vagy vaníliával ízlés szerint (ha valaki édesebben szereti, akár az itt megadott mennyiség háromszorosát is beleteheti, vagy el is hagyhatja), és öntsd fel a 2 pohár hideg vízzel.

Érdemes hűtőben hűteni még néhány órát, mert akkorra az ízek is jobban összeállnak, és a rizstej hidegen az igazi.

A fenti mennyiségből kb. 1 liter házi rizstej készítése oldható meg.

A szerző blogját itt találod!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek