Házi készítésű hamburger

18 aug. 2014 Medve Zsolt

A recept feleségem édesanyjáé, és ami azt illeti, életem első házi hamburgerét is náluk ettem. Elkértük tőle a receptet, és azóta rendszeresen esszük.

hamburger1Nem egy nagy ördöngösség az elkészítése, de enni... na az mennyei. Utol sem éri a gyorséttermek zsírban tocsogó, fura színű és állagú hamburgereit, amelyeknek mérete nagyjából a negyede a jelen posztunk alanyát képező házi készítésű hamburger méretének.

A hozzávaló puffancsot - az igazi magyar hamburgerzsemle - eleinte pékségben vettük, de egy ideje már azt is magunk készítjük el, amely a következő linkre kattintva érhető el: Puffancs házilag - az igazi magyar hamburgerzsemle

Hozzávalók a hamburgerhúshoz

- 1 kg sertés/marha vegyes darált hús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 lapos teáskanál só
- 2 tojás
- 2 púpos evőkanál ketchup
- frissen tartó fólia a csomagoláshoz
 
Hamburgerhús elkészítése
Azt hiszem, ennél sokkal egyszerűbb dolgot nem nagyon tudnék elképzelni a konyhában. A hagymát vágjuk apró kockákra (mintha pörkölthöz vágnánk). Az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban. A fóliát húzzuk ki az asztalra, tegyünk rá egy púpos evőkanálnyi húst, majd nyomkodjuk szét, hogy szép, nagyjából fél centi vastag pogácsává avanzsáljon. :-) Ezt követően hajtsuk rá a fóliát, és csomagoljuk be, de közben vigyázzunk arra, hogy sehol ne menjen bele túl mélyen a húsba, mert nehéz lesz kiszedni belőle, ha belefagy. Ezt a műveletet addig ismételgessük, míg üres nem lesz a tál. Ha megvan, mehet zacskókba és irány a fagyasztó, ahol elég sokáig eltartható...
 
hamburger2Nekünk ebből a mennyiségből úgy 16-20 darab pogácsa szokott kijönni. Ha ehhez hozzászámoljuk a hamburger készítéskor felhasznált pékárút és zöldségeket, és figyelembe vesszük a hamburgerek méretét is, akkor arányosan sokkal olcsóbban tudunk egy hamburgert előállítani, mint amennyiért a gyorséttermekben hozzájuthatunk. És bár ez sem épp egy egészségbomba, de biztosak lehetünk benne, hogy nagyságrendekkel egészségesebb ez, mint a gyorséttermi...
 
Hozzávalók a házi hamburgerhez
- puffancs vagy hamburgerzsemle
- hamburgerhús (leírás fentebb)
- jégsaláta vagy bármilyen saláta
- paradicsom
- kígyóuborka
- hagyma
- TV paprika
- mustár
- ketchup
 
Házi hamburger elkészítése
hanburger3Vegyünk ki a fagyasztószekrényből annyi hamburgerhúst, ahány hamburgert tálalni szeretnénk. A húspogácsákat kevés olajon süssük ki teflon serpenyőben. A zöldségeket vágjuk karikára. A puffancsot vagy hamburgerzsemlét - szerintünk a puffancs az igaz - vágjuk ketté, tegyünk bele egy salátalevelet. Erre mehet a hamburgerhús, majd a tetejére a többi finomság. Mehet rá a mustár és a ketchup ízlés szerint. Tegyük rá a tetejét, és ez után jöhet az a művelet, amit mi a feleségemmel csak viccesen tömörítésnek nevezünk. A puffancs tetejére tegyük rá a tenyerünk, hagyjuk hogy markunk felvegye a puffancs formáját, majd jól nyomjuk le. Ezzel e roppant egyszerű művelettel sikerült elérnünk, hogy házi hamburgerünk magassága a felére csökkenjen. Így már talán egy átlagos méretű száj képes beleharapni...
 
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a finom házi készítésű hamburgerhez. Egy aprócska tipp: kígyóuborka helyett - vagy akár mellé is - lehet csemegeuborka karikákat is tenni. Azzal is roppant finom!
 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek