Házi finomságok a mostohaként kezelt lotyószilvából

14 júl. 2013 Administrator

Úton-útfélen találkozhatunk sárgás, pirosas, bőséges termésével. Szinte kínálja magát érett egészséges gyümölcseivel, de valahogy mostohaként kezeljük.

lotyoszilva1Népies neve: cseresznyeszilva, mirabolánszilva, potyóka, paradicsomszilva, mirobalán, lotyó- vagy fosószilva, a rózsafélék családjába tartozó lombhullató fa. A népies elnevezések - fosóka, pisa, potyó - a könnyen hasmenést okozó sárga kökényszilvára vonatkoznak.

A faiskolák az alapfajt mirabolán szilva néven alanynak szaporítják. Sokféle csonthéjas gyümölcsfát, díszfát és díszcserjét szemeznek rá. Zöldesfehér virágú, tövises bokorfa. Termése gömbölyű, lédús, sárga vagy piros színű, édeskés-savanykás ízű. Akár kompótnak is alkalmas, de főleg pálinka készítésére használják. A híres grúz szószok egyike, a tkemali is mirabolán szilvából készül.

Hazája Délnyugat-Ázsia. Igénytelen, edzett növény, a normál kerti viszonyoknál szárazabbat és nedvesebbet is elvisel. Nyírható, tövisessége miatt áthatolhatatlan nyírott sövény nevelhető belőle.

Fahéjas lotyólekvár
Hozzávalók
1,5 kg lotyószilva, 1 kg befőző cukor 1:1, 2 darab fahéjrúd, 1 dl mandulalikőr vagy rum
Elkészítése
Mossuk meg a lotyószilvát, tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá az egész fahéjdarabokat és öntsünk alá félliternyi vizet. Állandóan kevergetve főzzük körülbelül húsz percig, míg a magjáról teljesen lefő. Passzírozzuk át egy finomlyukú szitán vagy szűrőn, hogy a magok ne kerüljenek a lekvárba. Az így kapott pürébe keverjük bele a befőző cukrot, keverjük jól össze, és főzzük fel újra.
lotyoszilva2Ha felforrt, rotyogtassuk még öt percig, ha szükséges a tetejére feljövő habot szedjük le róla. mielőtt üvegekbe töltenénk, öntsük bele a mandulalikőrt vagy a rumot, majd a még forrásban lévő lekvárt töltsük kis üvegekbe. Zárjuk le a tetejét jól, és fordítsuk fejre öt percig. öt perc elteltével már be is sorakoztathatjuk az éléskamránkba.
Fagylaltra, süteményekre és palacsintára csorgatva mennyei!

Lotyókompót télire
Töltsünk meg teljesen teli 6-7 deciliteres befőttes üvegeket az alaposan megmosott mirabolán szilvákkal. Kanalazzunk rá mindegyikre 6-7 evőkanál cukrot, majd öntsük fel teljesen teli vízzel.

Zárjuk le a tetejét jól, és tegyük egymás mellé egy Nagy fazékba vagy lábasba. Olyan edényt válasszunk, amibe ha beletesszük az üvegeket, még fel tudjuk a nyakáig vízzel önteni. Öntsük fel vízzel a nyakáig a fazekat, majd tegyük a tűzre.

Fedjük le fedővel, és forrástól számítva, kis lángon főzzük (dunsztoljuk) még tíz percig. tíz perc elteltével kapcsoljuk le a lángot, és hagyjuk a fazékban kihűlni. A kihűlt befőtteket szép sorjában betehetjük az éléskamránkba. Én nem használok hozzá tartósítószert, sosem romlott el még idáig egy üveggel sem.

Forrás: kaldeneker.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek