Halfüstölő berendezés és füstölt hal készítése házilag

18 szept. 2015 Jolsvai József

A horgászok nagyobbik része nem csak fogni, hanem enni is szereti a halat, mely a gasztronómia szerelmeseinek is kedvence lehet – hátha még füstölt is az!

 

 

Alapvetően két füstölési mód létezik, az egyik a meleg, a másik pedig a hideg füstölés. A meleg füstölés során a tartósítani (ízesíteni) kívánt termékkel közvetlenül egy légtérben van a parázsló fából áramló hő és füst. A hideg füstölési eljárás során a tűztér és a füstölési tér elkülönül. Itt a füst nem közvetlenül, hanem egy hosszabb csövön, már lehűlt állapotban érkezik a füstölésre váró halakhoz. Az előbbi eljárás sokkal rövidebb ideig (a füstölő méretétől és a halak mennyiségétől függően), néhány tíz perctől két-három óráig tart. Ezzel szemben a hideg füstölés akár 24 órát vagy még hosszabb ideig is eltarthat. Míg a meleg füsttel kezelt halak csak néhány napig, a hideg füsttel kezeltek akár hetekig is fogyaszthatók.

 

 

 

Füstölő háznak megfelel  egy 300 x 400 x 250 mm nagyságú, 1 mm lemezvastagságú alumínium doboz, fedele is készülhet ugyanebből az anyagból. A haltartó rácsot 3 mm átmérőjű saválló pálcából készíthetjük, elhelyezése a doboz aljától 70 mm-re elhelyezett tartófülekre történik. A takaró tálca (fűrészpor letakarásához) egy kereskedelemben kapható alumínium grilltálca lehet. A fűtés megoldható denaturált szesszel vagy egyszerű camping gázfőzővel.

 

 

Ami nagyon fontos: a halrácsra kerülő halakat előzőleg pácolni kell! 8 liter pácléhez a következők szükségesek: 8 evőkanál só, 2 ek. cukor, 6 db babérlevél apróra törve, 3 ek. egész bors, 2 ek. mustármag, 3 ek. borókabogyó, 2 ek. ecet, 1 ek. morzsolt kakukkfű, 1 ek. morzsolt rozmaring, 1 csipet kapor, 1 db fokhagyma összezúzva.

 

 

Ha nagyon kevés idő van pácolásra, akkor arányosan lehet növelni a só és a cukor mennyiségét, de nagyon oda kell figyelni az időre. Az ecet a savas közeg kialakításához kell, hogy a rostok fellazuljanak. Ettől nem lesz savanyú! Ráöntjük a szépen elrendezett halszeletekre és betesszük a hűtőbe 12-14 órára. Az egészet célszerű este elkészíteni és másnap reggel lehet is füstölni. A halszeleteket a léből kivéve töröljük szárazra és vegyük le róla a ráragadt bors és mustármagokat. Csak száraz felületű hallal kezdjük el a füstölést.

 

Hogyan füstöljünk?

 

A doboz aljára rakunk 2-3 marék keményfa fűrészport, amibe teszünk néhány szem borókabogyót, majd letakarjuk az alu grilltálcával. Ezután jöhet a haltartórács a helyére, majd a doboztető is és begyújtjuk a gázégőt. A füstölés ideje: 20 – 25 perc, mely függ a halszeletek illetve a halak nagyságától, vastagságától és a saját ízlésünktől.

 

Ha letelt a füstölési idő, zárjuk le a gázégőt, vegyük le a fedelet, kész, fogyasztásra alkalmas a speciális füstölt halunk!

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek