Ha finomat szeretnénk - Erdélyi juhtúrós puliszka

25 febr. 2015 Tartalomszerkesztő

Aki még nem kóstolta a juhtúros puliszkát, az igazán még nem is lehet tisztában az igazi erdélyi, székelyföldi ételekkel, gasztronómiával.

 

puliszkajo

 

Az étel neve a 17. század végén jelent meg a magyar nyelvben, eredete nem tisztázott. Származhat a latin pollis (finom liszt) vagy a puls (sűrű pép, kása) szavakból, és talán a diáknyelvből kerülhetett a köznyelvbe.

Eredetileg hajdinából készült

Kukoricalisztből főtt ételként először 1708-ban, Pápai Páriz Ferenc szótárában jelent meg.Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, ganca, keményebb sült változata a görhe. Régebben az erdélyi szegény emberek fő tápláléka. Reggelinél, vacsoránál ez volt a főétel, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták, útravalónak, mezei, illetve erdei munkákhoz.

 

Az elkészítési módja

A kukoricalisztet sós vízben vagy tejben megfőzik. A víz vagy tej mennyiségétől függően a puliszka kemény, félkemény vagy híg lesz. Ehető köretként (az erdélyi magyarok például csirkepaprikás vagy töltött káposzta mellé), juhtúróval rétegesen összerakva, tehéntúróval-tejföllel ízesítve.

 

A puliszka, miután a 20. század során a városi lakosság körében csaknem feledésbe merült, napjainkban ismét egyre ismertebbé és népszerűbbé válik, ami elsősorban a reformtáplálkozás térhódításával hozható összefüggésbe. Kedvelői a sós, zöldséges változatok mellett édeskásaként is fogyasztják, kukoricaliszt helyett gyakran kukoricadarából készítve.

Köretként hazánkban is számos étteremben kapható, főként az olasz vonatkozás miatt vonzóbbnak ítélt polenta néven. Emellett, mivel a búzával és rozzsal ellentétben nem tartalmaz sikért (glutént), a lisztérzékeny személyek táplálkozásában is fontos szerepet tölthet be. Jelentősége ismert még a csecsemőélelmezésben is – a sikértartalmú gabonák helyett felhasználva segíthet megelőzni a lisztérzékenység kialakulását.

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg kukoricaliszt

  • 1 liter forró víz

  • 25 dkg juhtúró

  • 2-3 dl tejföl

  • 1 csokor zöldhagyma vagy 1 szál póréhagyma

  • 1 evőkanál zsír

puliszka2

 

Elkészítés

Egy fazékba felteszek vizet melegedni, amikor gyöngyözni kezd, beleszórom a kukoricalisztet, takarékra veszem, így főzöm 20-25 percig. A tűzről lehúzva kevergetem, amíg összeáll. Ismét visszateszem a tűzre, nagy lángon egyet rottyantom, míg a vizet teljesen magába szívja, majd kiborítom a gyúródeszkára, hengert formálok belőle. A hagymákat vékonyra felkarikázom.

Egy tűzálló tál alját kikenem a zsírral, megszórom juhtúróval. Cérnával centis szeleteket vágok a puliszkából, és rétegezni kezdem: puliszka, juhtúró, hagyma, és ismét puliszka, juhtúró, hagyma, egészen addig, míg elfogynak a hozzávalók, a tetejére juhtúró kerüljön, amit meglocsolok a tejföllel.
A tálat lezárom alufóliával, 15 percre berakom a 150 fokosra előmelegített sütőbe, az idő leteltével leveszem a fóliát, még 3 percig sütöm. Melegen, tejföllel meglocsolva, esetleg reszelt sajttal meghintve önálló ételként is tálalhatom, de szaftos sültek körete is lehet.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek