Gyógynövények tartósítása

17 jún. 2014 Nagy Adrienn

A gyógynövényeket frissen a legjobb felhasználni, de bevált praktikákkal megőrizhetjük frissességüket hosszabb időre is! Íme tíz tartósítási módszer.

bazsali2Szárítás hagyományos módon
Ha van elég szabad helyünk, szárítással tartósíthatjuk növényeinket. A megtisztított töveket fejjel lefelé, napfénytől védett, meleg, jól szellőző helyen, csokorba kötve 2-4 hétig szárítsuk. A levelek roppanósak és jól morzsolhatóak lesznek, aprítva tároljuk őket.

Szárítás sütőben
A megmosott szárakat tegyük tepsibe – egy rétegben -, majd 80 Celsius-fokon sütőben szárítsuk nagyjából 4 órán át. A növényt időnként forgassuk meg. Fontos: a sütő ajtaját hagyjuk nyitva, hogy távozhasson a nedvesség!

Szárítás mikróban
Gyors és egyszerű mód a mikrohullámos szárítás. Egy percig melegítsük a már nem nedves leveleket, majd fordítsuk meg és másik oldalukat is egy percig szárítsuk. Fontos, hogy folyamatosan figyeljük a növényeket, mivel azok lángra kaphatnak!

Hideg szárítás
fejeseva2A tiszta növényekről textillel itassuk le a nedvességet, majd egy rétegben helyezzük papírtörlővel kibélelt lapos edénybe, vagy tepsibe a töveket. A hűtőben kb. 1 hétig tároljuk a növényeket.

Sóban, cukorban
A leveleket szórjuk meg sóval vagy cukorral és hagyjuk, hogy kiszáradjanak. Tároljuk őket légmentesen! A gyógynövénytől és ízléstől függ, hogy sót vagy cukrot használunk.

Jégkockában
Daraboljuk fel a leveleket és szórjuk jégkockatartóba (1 teáskanálnyit kockánként). Öntsük le vízzel, fagyasszuk le, majd a kockákat bezacskózva visszatehetjük a fagyasztóba. Egy kockába többféle levelet is szórhatunk, tetszés szerint keverhetjük a gyógynövényeket.

Fagyasztás tasakban
A megtisztított töveket egészben vagy apróra vágva zacskókban is lefagyaszthatjuk. Fagyasztás előtt helyezzük vékony rétegben a növényeket lapos edényre, hogy kicsit száradjanak.

fejeseva1Készítsünk növénykeveréket!
Ha van már jól bevált fűszer- vagy gyógynövénykeverékünk, az apróra vágott leveleket elegyítve zacskóban fagyaszthatjuk. Fagyasztva nagyjából egy évig felhasználható.

Fűszerolaj
A tiszta leveleket aprítsuk fel, majd keverjük olajba (kb. 2 csésze friss fűszernövényt adjunk 1/3 csésze olívaolajhoz). A keveréket felrázás után légmentesen fagyaszthatjuk le. Használat után a megmaradt fűszeres olajt hűtőben tároljuk.

Vajba keverve
Vágjuk össze a töveket és keverjük össze vajjal, ízlés szerint. Fagyasszuk le kockában vagy vajas dobozban.

Fontos: a szárított növényeket légmentesen zárható zacskókban, edényekben maximum egy évig tároljuk. A fagyasztott leveleket csak akkor helyezzük vissza a fagyasztóba, ha azok nem olvadtak ki.

A szerző agrármérnök.

Forrás: eletszepitok.hu 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek