Fokhagymával töltött szilvabefőtt: ezt főzzék ki asszonyok!

16 szept. 2014 Góbé

Igen. Bármily hihetetlen is: együtt a fokhagyma és a szilva. Gasztrobloggerünk remek befőtt elkészítésének receptjével örvendeztetett meg bennünket.

szilvaKonyhatündérek, háziasszonyok, gasztrokalandorok figyelem! Jöjjön hát a fokhagymával töltött szilvabefőtt receptje. A tétel kicsi, de csak azért, hogy most frissiben kipróbálhassák! Ám ha majd hónapok múlva megkóstolják, kicsit megbánják, hogy keveset készítettek.

A próba kedvéért célozzanak meg egy 1,8 liter űrtartalmú üveget. Ehhez vásároljanak bármilyen fajtájú, kemény, nagy méretű szilvát, mondjuk másfél kilót. Ha marad belőle netán, mert nem fér az üvegbe, az frissen fogyasztva is egészséges. S persze legyen jó három fej fokhagyma a közelünkben. Kell majd egy kis víz, cukor és ecet, tartósítószer semmi!

Jól megmossuk, majd hipp-hopp felééig bevágjuk a szilvákat, és kiemeljük a magját. A vágásnál ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs ne essen ketté. Ha ez megtörtént, a mag helyére behelyezzük a megtisztított fokhagyma gerezdeket, majd szépen rendezve telerakjuk az üveget. Segítségként: a fotón látható üvegbe 21 darab szilva fért be. Ez nyerő szám, és a végeredmény is az lesz.

Közben cukros- ecetes levet készítünk – az arányokat mindenki ízlése szerint alakítja -, és azt felforraljuk. Ezt viszont csak hidegen lehet beletölteni az üvegbe, így vagy a hozzávalók elkészítése előtt forralunk, vagy várunk, míg kihűl.

szilva2Ekkor színültig töltjük az üveget, a tetejét pedig jól rácsavarjuk. Innen csak egy lépés a végeredmény: az üveget hideg vízbe állítjuk – picit fedje el  a víz -, majd a forráskor jó öt percig tűzön hagyjuk. Ekkor elzárjuk a lángot, s hagyjuk kihűlni a vizet és az üveget is. Innen már csak egy kiemelés, törlés, és készen van az ízletes befőttünk.

Karácsonyig hagyjuk együtt érni az ízeket, s az ünnepkörben varázsoljuk a vendégek és a család asztalára. Sültek mellé mennyei finomság, fantasztikus ízvilágot nyújt.

Jó étvágyat kíván Önöknek:
Góbé, a Sokszínű Vidék gasztrokalandora

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek