Falatnyi tavasz ősszel is - Szép Ilonka bodzafánkja
Bodzaszörpöt szinte minden családban kreálnak bodzanyílás idején, ki így, ki úgy: van olyan, aki a mézesre esküszik, más pedig mentával turbózza fel.
Sok helyen sütik a bodzavirágokat palacsintában, bortésztában, mindenféle furfangos bundában. Az én nagyanyám, Szép Ilonka egyszerű palacsintatésztát kavart, abba mártva sütötte ki a virágokat. Legjobban azt imádtam, amikor a virág kikandikált a bundából és szép aranyszínűre, ropogósra sült. Leánykáim nagymamája Matyóföldről hozta magával a bodzavirágos fánk receptjét, ami a gyűjteményemben az ő nevét viseli.
Mindenképpen ki kell próbálni, mert elképzelhetetlenül finom, amikor a lágy kalácstésztában megbújó kis virágok tavaszi íze omlik szét a szánkban: egy nagy-nagy falatnyi május, minden mámorával. Ősszel a szárított bodzavirág is kiváló hozzá! Éppen ezért most is meg lehet sütni Szép Ilonka bodzafánkját!
Hozzávalók: 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 8 tenyérnyi bodzavirág (vagy ennek megfelő szárítmány), a sütéshez olaj, a tetejére porcukor.
Elkészítése: az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat (vagy a szárítottakat) is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél cm vastagra elnyújtjuk és egy közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsöpögtetjük, majd azon melegében, porcukorral megszórva kínáljuk.
Persze a palócok farsangi fánkja, a pampuska is remek, de az más történet...
Forrás: konyha.tv