Ezekből a falatkákból biztos, hogy repetát kérünk

13 ápr. 2015 Maruzs Gergely

A lasagne nagyon régi étel – már a 14. században is éltek Itáliában olyan szakácsok, akik erre specializálódtak. Igazi népi étel, nincs kötelező receptje, a lényeg a tészta, a darált hús, a paradicsom és a besamel négyese.

lasagneTermészetesen mással és más formában is készíthető.Ha végképp kifogytunk az ötletből, eseteleg éppen valami látványos dologgal szeretnénk előrukkolni, jó választás lehet a lasagne falatka.

Hozzávalók

1/3 kiló darált marhahús

Só, bors

félkész tészta (lehetőleg a vékonyabb fajtából)

1 és 3/4 csésze parmezán sajt, reszelt

1 és 3/4 csésze mozzarella sajt, reszelt

3/4 csésze ricotta sajt

1 csésze  tészta-szósz, például bolognai mártás

Bazsalikom a díszítéshez (opcionális)

lasagne2Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A muffinsütő-formát kenjük be olajjal. A húst pirítsuk meg, majd sóval és borssal fűszerezzük.

Ha van félkész tésztánk, nosza, hasznosítsuk, ha nincs, akkor készíthetünk is. A friss tésztának nagy előnye van ez esetben, mert jobban illeszthetjük a muffinsütőbe, miután pohárral "méretre" szabtuk. A félkész tésztával nehezebb dolgunk lesz, de ne okozzon fejtörést a darabolós technika, cserébe rusztikus formában gyönyörködhetünk az asztalnál.

 

A parmezán- és mozzarella sajtot, a szószt valamint a húst rétegesen helyezzük el „csészében ” ügyelve arra, hogy a tetejére a ricotta sajt jusson, bár a sajtok elhelyezkedése nem feltétlenül törvényszerű, sőt mi több, tudvalevőleg varietas delectat, avagy a változatosság gyönyörködtet. Na, ezt ne felejtsük el, miközben az előbbi munkafolyamatot csináljuk meg még X-szer, és közben ügyeljünk arckifejezésünkre, és a szánkat elhagyó, polgári közegünkhöz méltatlan kifejezésekre.

Süssük 18-20 percig  (az első 5 percben letakarva). Amikor a falatkánk széle megpirult, vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni 5 percig. Szedjük ki a tepsiből , díszítsük bazsalikommal és tálaljuk.

Ezek után az arcunkon szerénynek ható arckifejezéssel zsebeljük be a jól megérdemelt bókokat.


Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek