Ételmaradékok újrahasznosítása: a fantázia nem ismer határokat

20 okt. 2014 Horváth Adrien

Az ételmaradékok újratálalásának ötlete mindazoknak bizonyosan hasznos praktikát nyújt, akik nem hívei a pazarló háztartásnak. Háziasszonyok figyelem!

etelujra1Általában ellensége vagyok mindenféle pazarlásnak. Legyen szó energiáról, ételről, kertben megtermő gyümölcsről, zöldségről, fűszer- és gyógynövényről, vagy bármi másról.

Áldott emlékű apai nagymamám nevelte belém ezt az életszemléletet, amiért egész életemben hálás vagyok neki. Mama nagyon sok mindenre megtanított, aminek itt falun különösen nagy hasznát veszem. Igazán értékes, megszívlelendő és követendő az a hagyaték, aminek köszönhetően ma olyan háztartást tudunk vezetni, amelyben szinte alig termelünk szemetet, gyakorlatilag mindent felhasználunk, ami a kertben megterem és mindezt könnyedén, erőfeszítés nélkül.

Krumplipüréből krokett

Maradék krumplipüréből könnyen varázsolhatunk krokettet, amit aztán sóska vagy spenót mellé feltétnek, húsétel mellé köretnek tálalhatunk.

A krumplihoz tojást, ízlés szerint zöldfűszereket (snidling, petrezselyem, kapor stb.), keménységtől függően 1-2 kanál lisztet adunk és jól formázhatóvá dolgozzuk össze. Tetszés szerint gombócokká vagy kis rudakká formáljuk, zsemlemorzsában meghempergetjük és kevés olajban vagy tepsiben megsütjük.

Főtt rizsből gombóc

Felhasználhatjuk a megmaradt főtt rizst is és készíthetünk belőle zöldséges-sajtos gombócokat, amit zöldsalátával tálalunk. A rizst tojással, párolt zöldségekkel (sárgarépa, borsó, brokkoli), felkockázott sajttal (régebbi kemény sajt maradék is felhasználható), petrezselyemmel és kevés liszttel összegyúrjuk. Formázás után bepanírozva, vagy egyszerűen zsemlemorzsába forgatva kisütjük.

Húslevesből, leveshúsból bármi

A megmaradt húslevesből többféle ételt is készíthetünk. Először is a leszűrt levet lefagyaszthatjuk, ezt későbbi főzések során felhasználhatjuk, mint alaplevet.

A megmaradt zöldségekből ízletes majonézes saláta készíthető, amit citromlével vagy csípős mustárral igazán pikánssá varázsolhatunk.

A főtt húsok és zöldségek keverékéből hússaláta készíthető tejfölös-majonézes öntettel.

A maradék főtt húsból pástétom is készülhet. Ledaráljuk a húst (aki akar, pár zöldséget is hozzádarálhat), adunk hozzá 1-2 főtt tojást felkockázva, őrölt borsot, mustárt, végül annyi vajat, hogy könnyen keverhetővé váljon. Pirítósra kenve, pár karika lilahagymával, paradicsommal ízletes vacsora.

A maradék párolt brokkoliból nagyon egyszerűen finom krémet készíthetünk. A villával összetört zöldséghez felkockázott főtt tojás, só, bors, szerecsendió, kevés majonéz vagy mustár és vaj kerül. Jól kikeverjük, behűtjük. Pirítós mellé kínáljuk, de akár töltött burgonyát is süthetünk vele.

Befőttből gyümölcsleves

Gyakran megesik, hogy többféle befőtt maradékunk gyűlik össze, amit már senki nem akar megenni. Ilyenkor főzhetünk vegyes gyümölcslevest, ezt már mindenki szívesen fogyasztja.

etelujra2Főtt sonkából számos variáció

A húsvéti főtt sonkából, tarjából mindig akadnak rejtett tartalékok a hűtőben. Ledarálva, mustárral ízesítve felhasználhatjuk tölteléknek akár egy sajtos-sonkás lepényhez, akár kifliket tölthetünk vele.

Ha felkockázzuk, beleszórjuk sűrűre főzött besamelmártásba, remek rakott tésztát süthetünk belőle.

De nagyon finom a zsenge zöldborsóleves is sonkával, sok-sok friss petrezselyemmel, apró galuskákkal.

Kiszáradt piskótából morzsa

A megmaradt, kiszáradt piskótát sem kell kidobni, legyen az akár kakaós, akár a "sima" sárga. Megőrölve tudjuk tárolni, és amikor díszítéshez (pl. krémes sütemény oldalára) vagy dúsításhoz (pl. túrótöltelékbe) kell, fel tudjuk használni. A vajas-lisztes tepsi szóráskor a liszt nyugodtan kiváltható a szárított édes morzsával.

Ha sok a piskóta maradék, akkor tetszés szerinti gyümölccsel rétegezve tálba tesszük, vanília vagy puncs pudingot főzünk és ráöntjük. Egy napi állás után fogyasztható.

Tejbegrízből sütemény

A következő recept egy régi ismerősömtől származik, magam nem kedvelem, és soha nem is készítettem, de hátha valaki kedvet kap hozzá:

Maradék kemény tejbegríz kell hozzá, amit kockára vágunk. Sűrű palacsintatésztát keverünk, amit fahéjjal ízesítünk és a kockákat ebbe belemártva, kisütjük. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Maradék gyümölcsökből „vegyes lekvár”

Nyár vége felé előfordul, hogy többféle gyümölcsünk érik még a kertben, de már egyik sem jelentősebb mennyiség. Ilyenkor készítünk remek vegyes lekvárt. Ehhez bármilyen gyümölcs felhasználható, én például az idén szilvából, körtéből és almából főztem, de a tavalyi meggy- cseresznye-ribizli egyveleg is nagyon finom volt.

A házi maradékok felhasználásának igazán csak a fantáziánk szab határt. A fentiekből is látható, hogy egy kis leleménnyel és némi időráfordítással a legegyszerűbb maradék is újra feltálalhatóvá és élvezhetővé válik, nem kerül a kukába és még spóroltunk is.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek