Erős Pista helyett Mérges Pityu házilag - tartósítószer nélkül

07 szept. 2015 Góbé

Azt hittem, hogy káprázik a szemem, amikor az üzletek polcain megláttam a kis üveges erőspaprika (Erős Pista) árát – érdemes egyébként megnézni. Drága…

 

Nem kellett hosszas számolást végeznem ahhoz, hogy elhatározzam: saját kezűleg lényegesen olcsóbban elkészítem azt. Éppen tizedannyi pénzből! Ez évekkel ezelőtt történt, azóta minden esztendőben zajlik az alábbi folyamat.

 

Irány a piac! Szeptemberben "hegyekben áll" a húsos, nagy méregerős paprika, melyből kiválogatok két kiló tűzpirosra érettet. Otthon megmosom, a csutkáján lévő zöldet levágom. Ezt követően a paprikát a magjaival együtt húsdarálóval (apró lyukúval) megdolgozom. Kiváló, pépes „anyag” lesz belőle. 

 

Utána jól besózom, összekeverem és egy-két órai állás után kis üvegekbe töltöm. Ez nem is Erős Pista, hanem egyenes Mérges Pityu lesz. Ha a daráláskor "megbolondítom" néhány chilipaprikával, akkor biztosan...

 

Az üveg tetejére elsőként egy celofán, rá egy késhegynyi nátrium-benzoát, majd megint celofán kerül, s jöhet a csavaros tető. Bombabiztos zárás, tartószer nélküli finomság. És: méregerős, egy éven át garantáltan eláll! Ez az „erős élet”.

 

Az „akció” pirosra érett édespaprikával hasonlóan megvalósítható, abból lesz az „édes élet”.

Mellesleg két kiló paprikából 8 „mérgespityus” üveg kerül a polcra – adalékanyagok nélkül.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek