Egyszerűen, gyorsan: készítsünk sajtot házilag!
Szeretjük a finom sajtokat. A kicsit, a nagyot, a natúrt, a fűszerest, a szögletest, a gömbölyűt. Újabban itthon is készítek különböző ízesítésűeket.
Szerencsések vagyunk, mert friss, házi tejet tudunk venni itt a faluban, közvetlenül a tehénből. Ebből készítem a kefirt, a túrót, és legújabban a sajtokat.
Az elkészítés egyszerű: a tejet felforralom, közben apróra vágom az ízesítésre kiválasztott fűszereket. A forró tej alatt kicsire állítom a gázt, 2 evőkanál almabor ecetet vagy friss citromlevet adok hozzá (ez a kész sajtban nem fog érződni, abban segít, hogy a tej túrósodni kezdjen), ízlés szerint sót, majd a felaprított fűszereke. Addig kevergetem, amíg túrós állagot nem kap a massza.
Ezután szűrőbe helyezett tiszta vászonruhába öntöm, alá teszek egy edényt, amiben a savót felfogom és hagyom lecsöpögni. Akkor van kész, ha tapintásra elég keménynek érezzük a sajtot.
A visszamaradt savót felhasználhatjuk gyümölcsitalok, turmixok készítéséhez, de én használtam már főzelékekhez, zöldséglevesekhez is.
Így nem megy kárba semmi, hiszen 2 liter tejből kb. ½ kiló sajt lesz, a többi a savó.
A szerző fitoterapeuta.