Egy zöldség, két étel: brokkolis finomságok

09 ápr. 2013 Administrator

brokolli2

Itt az ideje, hogy vitamindús ételekkel erősítsük meg szervezetünket.A nyers zöldség, gyümölcs a legjobb, de köretként is számoljunk a zöldfélékkel!

Azt, hogy mennyire különböző lehet ugyanaz a zöldség az elkészítéstől függően, most két brokkolis recepttel mutatjuk meg. Egy közös azért a brokkolin kívül is van bennük: mindkettő nagyon finom!

Hiába sok a vitamin a zöldségekben, ha nem figyelünk arra, hogy a vitaminok nagy része még a tányéron is bennük megmaradjon. Éppen ezért – bár ezt mondani sem kell – vásárláskor mindig friss zöldséget válasszunk, és otthon se hagyjuk megfonnyadni: lehetőleg ne felejtsük meleg helyen, tegyük hűtőbe, és ha lehet, 1-2 napon belül használjuk fel. Arra is figyeljünk, hogy csak közvetlenül az elkészítés előtt hámozzuk meg, daraboljuk fel a zöldségeket, így ugyanis a vitaminlebontó enzimeknek nem jut idejük arra, hogy akcióba lépjenek.

A felhasználás során úgy tudjuk megőrizni a vitaminokat, ha főzés-sütés helyett inkább pároljuk a zöldségféléket – ha mégis főzni kell, ne hideg, hanem forró vízben tegyük fel, mert a gyorsabb főzéssel több értékes anyag marad meg –, és gyorsan, 5–10 perc alatt, roppanósra készítsük el. A párolás befejeztével hagyjuk az edényt továbbra is lefedve, mert a gőzben a zöldségek tovább puhulnak anélkül, hogy veszítenének vitaminjaikból. És most következzék a két brokkolis recept!

Vajhalszelet fekete rizzsel és párolt brokkolival
Hozzávalók: 60 deka vajhalszelet, 1 doboz fekete rizs, 1 fej brokkoli. 1 doboz koktélparadicsom, só, bors, olívaolaj.
brokolli1Elkészítése: serpenyőben, kevés zsiradékon megsütjük a halszeletek mindkét oldalát, majd néhány pillanat alatt megsütjük a koktélparadicsomokat is. A halat sütés után megsózzuk. A rizst és a brokkolit tetszés szerint fűszerezve külön-külön megpároljuk, majd a halszeletek köré tányérra rendezzük.

Brokkolis-sonkás pulykamell
Hozzávalók: 60 deka kisebb szeletekre vágott pulykamell, 60 deka brokkoli, 15 deka trappista sajt, 1 evőkanál parmezán sajt, 5 deka vaj, 3 deci tejszín, 15 deka főtt tarjaszelet, 3 evőkanál olaj, só, bors.

Elkészítése: a brokkolit rózsáira szedjük, majd egy kivajazott sütőtálba tesszük. A hússzeleteket ízlés szerint fűszerezzük, rárakjuk a brokkolira, majd beterítjük a tarjaszeletekkel. A tetejére ráöntjük a tejszínt, rászórjuk a kétféle sajtot, és lefedve, körülbelül 40 perc alatt a sütőben puhára pároljuk. A végén néhány percig fedél nélkül pirosra pirítjuk a tetejét.

Mit kell tudni a brokkoliról?
A káposztafélék családjába tartozó brokkolinak jelentős az A-, C- és K-vitamin-, valamint folsav-, kálium-, kalcium- és foszfortartalma. Ezenkívül számos antioxidáns hatású anyag is megtalálható benne. Ezek egy része serkenti az ereket védő enzimek termelődését, mások csökkentik a sejtkárosodást okozó molekulák számát, amelyek rákos megbetegedésekért is felelhetnek.

Forrás: eletforma.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek