Diós agytuning reggelire

14 nov. 2013 Administrator

A legeslegjobban a dióval kapcsolatban a formája izgató. Annak is a bele, és a szembetűnő hasonlósága a hébe-hóba gondolkodó szervünkkel, az agyunkkal.

dioagy2És igen, a dióbél tök olyan, mint az agyvelő. A természetnek meg van humorérzéke, mert a dió szerteágazó jótékony hatása közül kiemelkedő, hogy három tucat neuro-transzmittert tud képezni, amely segíti az agyműködést. Magyarán ők az agyunk specializált kémiai hírvivő molekulái, akik abban a régi francia mesében információval teli papír cetlikkel rohangásztak körbe a fejünkben, amíg az infó a megfelelő célba nem ért. No, ők azok.

A dió magas energiatartalmának köszönhetően kimerültség esetén is gyorsan segít. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak közül a dióbél mind a 8-at tartalmazza, plusz megvan benne a méltán híres-neves Omega 3 zsírsav, mely elengedhetetlen szervezetünk számára, és önállóan képtelenek vagyunk előállítani.

A fenti szuperjó hatások miatt és mert a reggeli örök mumus, íme két reggeli recept, a dió főszereplésével, előre elkészíthetően.

dioagy1Dióvaj (a mogyoróvaj után szabadon )
Hozzávalók: egy pohár dióbél (előzetesen megpirítható), 1 kanál kókuszolaj.
Elkészítése: a diót megfelelő konyhai gépen finomra kell őrölni. Ez viszonylag hosszadalmas folyamat, többszörös kör, mert közben a tálka falára felnyomott diócafatokat is vissza kell forgatni. Magas az olajtartalma, így elég szépen be tud krémesedni, de rá lehet segíteni kis adagokban kókuszolajjal. Ekkora mennyiséghez egy evőkanálnyinál több semmiképp se kell. Ha már jó pépes, kenhető formát ölt, öntsük kicsi, zárható csatos üvegekbe, és mehet a reggeli pirítósra! Egyébként hűtőben tárolható. Pikánsabbá lehet tenni sóval, avagy fahéjjal és egy kis juharsziruppal!

dioagy3Diós müzli
Hozzávalók: 1 bögre natur zab (előzetesen sütőben megpirítható), 2 evőkanál kókuszolaj, 2 evőkanál juharszirup, 2 evőkanál barna cukor, 1 csipet só, 1 teáskanál fahéj, fél teáskanál gyömbér, 1/3 bögre dió, 1/3 bögre mandula, 1/3 bögre mazsola, kókusz szirom.
Elkészítése: egy lábasba tegyük a kókuszolajat, juharszirupot, barna cukrot, fahéjat, gyömbért és sót. Melegítsük fel 1-2 percre. Ezután pottyantsuk bele a diót, zabot, mandulát, mazsolát és kókuszt, hogy a felmelegített szirup mindent gondosan bevonhasson. 3-5 percig főzzük össze, majd borítsuk ki egy tálcára hűlni. Miután teljesen kihűlt, törjük szét nagy darabokra, mehet tejbe, joghurtba!
A hozzávalók kedv és ízlés szerint növelhetők, csökkenthetők, a juharszirup helyettesíthető mézzel is. Aa lényeg, hogy valami ragacsos anyag kell, ami összefogja. Édesszájúaknak csokidarabkákkal dúsítható!

Forrás: urbanherbalist.blog.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek