Császármorzsa a nagyi szakácskönyvéből

22 jan. 2015 Katuci

Nem véletlenül imádom a nagymamámtól örökölt szakácskönyvemet. Iigazi békebeli receptekkel van tele, vicces illusztrációkkal és korabeli reklámokkal.
csaszarmorzsa1

Igazi boldogság volt, amikor megkaptam a könyvet, nagy becsben őrzöm, hogy az én unokám is főzhessen majd belőle. Ebben a könyvben van ennek az isteni császármorzsának a receptje, ami habos, könnyű, és elsőre sem lehet elrontani. Szombati, vagy akár ünnepi reggelinek is nagyon jó lehet egy nagy bögre tejjel. De bármilyen más napszakban is megállja a helyét.

Hozzávalók 

6 tojás, 20 dkg liszt, 7 dkg cukor, 7 dl tej, egy csipet só, egy nagy marék mazsola,vaj a sütéshez, lekvár, porcukor.

Elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját elkeverjük a liszttel, a cukorral, a sóval, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet is.
A tojáshab felét beleforgatjuk a folyadékba, elkeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a másik felét is.
Jól felforrósítunk egy serpenyőt, majd a lángot közepesre mérsékeljük, egy jó nagy adag vajat (kb. egy evőkanál) olvasztunk meg benne. A massza negyed részét beleöntjük, a tetejét meghintjük mazsolával. Néhány perc múlva elkezdhetjük a szélét felemelni.

csaszarmorzsa2Ha már szépen megsült az alja, fordítsuk meg. Ha nem megy egyben, negyedeljük vagy felezzük az omlettet.
Miután a másik oldala is majdnem kész, egy falapát segítségével tépkedjük össze a tésztát, közben pótoljuk a vajat és sütögessük még néhány perc alatt készre. Ekkor jöhet a következő adag, és így tovább. Párhuzamosan több serpenyőben, vagy egyetlen óriásiban is süthetjük.
Porcukorral és baracklekvárral, forrón tálaljuk.

Forrás: divany.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek