Citrusfélék különleges ízei: főzzünk lekvárt télen!

16 jan. 2015 Administrator

Akinek kicsi a spájza, és nem tud befőzni szezonjában annyi gyümölcsöt lekvárnak, amennyire igénye lenne a családnak, akár most is készíthet ízeket. 

lekvarteli3Bár lekvárt elsősorban a nyári és őszi friss gyümölcsökből szoktunk főzni, a téli időszakban is akad néhány alapanyag, amivel felfrissíthetjük, vagy épp feltölthetjük készleteinket. A citrusfélékből is készíthetünk ízletes, különleges lekvárokat.

A megszokott ízek mellett jól jön néha egy kis változatosság is, amihez a főként télen fogyasztott citrusfélék és déli gyümölcsök - de még az aszalványok is - kiváló alapanyagul szolgálnak. Felhasználásukkal ízletes és különleges lekvárok készíthetők. Frissítsék fel éléskamrájukat, és próbálják ki az alábbi recepteket!

Narancslekvár
Hozzávalók (kb. 2 kg-hoz)
90 dkg édes narancs, 4 citrom, 1,5 l víz, 50 dkg nyers nádcukor, felmelegítve.
lekvarteli1Elkészítése
A narancsot és a citromokat mossuk meg, vágjuk félbe, és facsarjuk ki a levét egy nagy fazékba. Vegyük ki a gyümölcsök belsejét, tegyük egy muszlinszákba, a citrushéjakat pedig reszeljük a léhez. Adjuk hozzá a vizet, és fedő alatt főzzük 2 órát. Ezután vegyük ki a muszlinzsákot belőle, és ha hűlt egy kicsit, a levét facsarjuk a fazékba. A cukrot melegítsük meg egy kicsit, majd tegyük a fazékba. Kis lángon hagyjuk, hogy feloldódjon, majd forraljuk fel és főzzük 15 percig, amíg megdermed. Ezután vegyük le a tűzről, szedjük le róla a habot, és hagyjuk 5 percig pihenni, majd sterilizált üvegekbe adagoljuk. Zárjuk le a tetejét, és fejjel lefelé hagyjuk kihűlni.

Gyömbéres citromlekvár
Hozzávalók (kb. 1,8 kg-hoz)
1,2 kg citrom, 150 g friss gyömbér meghámozva, finomra reszelve, 1,2 l víz, 50 dkg nyers nádcukor felmelegítve.
lekvarteli2Elkészítése

A citromot szeleteljük fel, vegyük ki belőle a magokat, majd a gyömbérrel és a vízzel együtt tegyük egy nagy fazékba. Fedő alatt, 2 órát főzzük, majd hozzáadjuk a cukrot, hagyjuk elolvadni, majd felforraljuk, és 5-10 percig főzzük, amíg megdermed. Ezután vegyük le a tűzről, szedjük le róla a habot, és hagyjuk 5 percig pihenni, majd sterilizált üvegekbe adagoljuk. Zárjuk le a tetejét, és fejjel lefelé hagyjuk kihűlni.

Forrás: hazipatika.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek