Bodzavirág, mint kozmetikum – Szépüljünk vele!

15 máj. 2015 Horváth Adrien

bodzaleA bodza sok mindenre nyújt gyógyírt, nem véletlenül egyike a legsokoldalúbb és legrégebben használt gyógynövényünknek.

Használhatjuk gyógyításra, süthetünk és főzhetünk belőle finomabbnál finomabb nyalánkságokat, de talán kevesen tudják, hogy kozmetikumként is hasznos szer. Ráadásul könnyen elkészíthetjük házilag is a bodza-szereket!

Itt a szezon, gyűjtsenek hát bodzavirágot és szépüljenek tőle!

Bodzás arcvíz

Kiválóan alkalmas arctisztításra, nyugtató, enyhe összehúzó hatású, halványítja a bőrfoltokat.

400 gr frissen szedett bodzavirágot óvatosan lezuhanyozunk, majd levágjuk a virágzatok nyelét. 1 liter szénsavmentes ásványvízzel tegyük edénybe és rövid ideig (kb. 3 perc) kislángon forraljuk. Egy éjszakán át hagyjuk pihenni, majd másnap szűrjük át és tároljuk sötét színű, jól zárható üvegben, hűtőszekrényben.

bodzaviragReggel és este tisztítsuk vele az arcunkat, utána használjunk jó minőségű hidratáló, bőrtápláló krémet.

Arcgőzfürdő

Az arcvíznél leírtak szerint elkészítjük a főzetet és kényelmesen lehelyezkedve a fazék fölé hajolunk. Vastag fürdőlepedővel benntartjuk a gőzt. Ha a főzet kihűl, áttöröljük az arcunkat és hidratáljuk.

Lábfürdő

6 frissen szedett bodzaernyő, 4-5 szál friss menta kerül 1 liter vízbe, amit felforralunk. Lábáztatás előtt szükség szerint hígítható a főzet. Amikor langyosra hűlt, kezdődhet a pihentető lábáztatás.

birinene3Ez a főzet kiválóan alkalmas a fáradt, túlterhelt lábak felfrissítésére, megnyugtatására.

Testpermet

A nyár közeledtével megnő a szúnyogok aktivitása is. A bodzavirágból készített főzetből testpermetet is készíthetünk, és mielőtt a szabadba megyünk, arcunkat, végtagjainkat permetezzük le. Egy ideig biztosan védve leszünk a szúnyogoktól. A hatás fokozható, ha a főzetbe pár csepp citromlevet is csavarunk.

A szerző fitoterapeuta.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek