Az íncsiklandozó levendulás vadringló-dzsem

22 jún. 2012 Németh Panni

ringlodzsem1Ha az eperszezonról lemaradtál, a vadringló szezont ne hagyd ki. A szilvadzsemnek is közel olyan ízvilága van, mint a legfinomabb szamócalekvároknak.

A levendulás eperdzsem készítése már kifutóban van, ám a befőzés nem áll meg.

Mit csináljon az ember, ha nincs a kertjében egy valamire való gyümölcsfa sem? Irány a park, vagy játszótér, és árgus szemekkel figyeld a fák alatti területet. Ha ehető szilvát találsz alatta, akkor mindenképp szedd össze.

A vadringló színe sárgás, vagy piros, kb. 1,5 – 2 cm átmérőjű, gömbölyű formájú. Ha teljesen érett, akkor édes-savanykás íze van. Nagyon könnyű szedni, mivel csoportosan van tele vele a fa ága. Ha túlérett, akkor könnyen potyog, tehát ne várd meg, hogy az összes megérjen.

Ha a gyümölcsleves kreálásán már túl vagy, akkor a ringlót mosd meg, és rögvest nekiláthatsz a dzsem elkészítésének, nehogy romlásnak induljon.

ringlodzsem4Előkészítés – nyers ringló lé készítése

A vadringló szilvával nem sokat kell bajlódni. Az érett gyümölcs állaga pont olyan, hogy kimagozni nem lehet, viszont rengeteg levet tartalmaz. Ezért a következő módszerrel ajánlott hozzáfogni a munkához: mosd meg a szára nélkül szedett vadringlókat, majd a tálba átrakásnál válogasd ki a rosszakat és kezd el összenyomkodni a használhatóakat. Mély tálban érdemes végezni a műveletet, bár igazából nem nagyon fröcsköl. Nyomj szét minden egyes szemet, így szétreped a ringló héja, és a főzésnél könnyen leválik majd a hús a héjról és a magról.

Ha szeretnéd megtudni, mik a további tennivalók a levendulás vadringló-dzsem elkészítésében, akkor kattints ide!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek