Aszalt gyümölcsös finomságok ínyenceknek

03 okt. 2014 Horváth Adrien

A kertben megtermő sokféle és nagy mennyiségű gyümölcs egy jó részét aszalással tartósítjuk, és minden évszakban finomságokat készíthetünk belőlük.

aszaltgy2Sajnos az aszalt gyümölcsöknek igazán csak a karácsonyt megelőző, sütési időszakban van szezonja. Jó lenne, ha ez megváltozna! Szerencsére az utóbbi időben erre vannak biztató jelek. Az egészségtudatosabb táplálkozás egyre nagyobb teret hódít, és ebben szerepet kapnak az aszalt gyümölcsök, zöldségek. A karácsony táján megszokott püspökkenyereken kívül sokféle ételhez felhasználhatjuk ezeket a tápanyagban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag finomságokat. Igazán csak a fantáziánk szab határt annak, hogy a konyhai felhasználásuk minél változatosabb és sokrétűbb legyen. Íme néhány kedvcsináló!

Aszalt gyümölcsös levendulás keksz
Hozzávalók: 32 deka liszt, 25 deka margarin, 8 deka porcukor, reszelt citromhéj, kevés sütőpor, 1 tojás, 1 evőkanál aszalt gyümölcs egészen apróra vágva (meggy, mazsola, áfonya stb.), 2 kiskanál szárított levendulavirág.

Elkészítése: 4 rudat formázunk a tésztából és folpackba csomagolva, reggelig a hűtőben pihentetjük. Másnap 1 cm vastag szeleteket vágunk a rudacskákból, és világosra sütjük. Levendulás porcukorral meghintve jól záródó fémdobozban tároljuk.

Búzadara vagy zabpehely aszalt gyümölccsel, mézzel
100 gr darát vagy zabpelyhet felforralunk, éjszakára állni hagyjuk, hogy legyen ideje megdagadni. Másnap reggel 1/4 liter meleg tejet, 2 tk mézet, 25-30 szem mazsolát és ízlés szerint friss vagy aszalt gyümölcsöt, narancsot, banánt vagy almát adunk hozzá.

Téli tea 1.
10-10 gr hibiszkuszvirág, rózsaszirom, narancsvirág, ízlés szerinti mennyiségben frissen tört ánizs, szegfűszeg, szárított alma, szederlevél, kakukkfű, édeskömény.

Téli tea  2.
Egyenlő mennyiségű tört csipkebogyó, felkockázott aszalt barack, kevés hibiszkuszvirág, ízlés szerint őrölt fahéj, reszelt szerecsendió, 1-2 marék szárított bodzavirág, borsmenta és kevés mazsola.

Mindkét tea erősen melegítő hatású, a bennük lévő fűszerek miatt. Mézzel, kevés citrommal vagy naranccsal ízesíthetők (akár a levükkel, akár a reszelt héjukkal), kellemes aromájú élvezeti teát kapunk.

Cibereleves
Az aszalt szilvát egy éjszakán át langyos vízben áztatjuk, majd másnap a levéből kivesszük, kimagozzuk, átpasszírozzuk, egyszer felforraljuk, kevéske sóval, cukorral, szegfűszeggel fűszerezzük, majd tejfölös habarással dúsítjuk. Apró krumpligombócokat főzünk bele és forrón tálaljuk.

Saláta aszalt gyümölcsökből
aszalas1 4 bögrényi vizet mézzel, 2-3 csillagánizzsal, szegfűszeggel és fahéjjal felforralok, amikor elkezd forrni, kislángra veszem és ízlés szerinti mennyiségben feldarabolt aszalt barackot, friss vagy befőtt körtét, almát adok hozzá. Pár percig főzöm, majd kihűlés után tálalom. Aki szereti, adhat hozzá narancs- vagy citromkarikát, esetleg héjukból is reszelhet bele.

A szárított gyümölcsöket belekeverhetjük joghurtba, rizses ételekbe (akár édes, akár sós formában), tölthetünk vele csirke- vagy pulykamellet, vadhúsok mellé tejszínes köretként tálalhatjuk (kevés vajon megpároljuk a gyümölcsöket, kevés őrölt fahéjjal ízesitjük, tejszínnel dúsítjuk), gyümölcskenyerekbe, süteményekbe, italokba tehetjük.

A variácók száma végtelen, használják bátran a fantáziájukat, használjanak minél több szárított gyümölcsöt. Családjuk és szervezetük is meghálálja majd a törődést.

A szerző fitoterapeuta.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek