A tökéletes kelt tészta receptje

09 febr. 2015 Tartalomszerkesztő

A kelt tészta számos sütemény alapja, ha egyszer megtanuljuk, hogyan kell helyesen készíteni, és mi szükséges hozzá, egy éltre tudni fogjuk.

kelt-teszta

Emlékszem, kislányként nagymamám tanított főzni-sütni, számos alkalommal gyúrtunk közösen kelt tésztát, és az ő kelt tésztái mindig tökéletesek lettek. Az ő korosztálya tudott valamit, amit ma már kevés lány, nő tud, és sajnos velük együtt, a titok is eltűnik, mert ma már kevés embert érdekel az otthoni sütés, így a kelesztés művészete.

Azért még nincs minden veszve, a házi készítésű termékek egyre nagyobb teret hódítanak a világban, így mi most a kelt tészta elkészítésére is megtanítunk.

Íme 8 aranyszabály, amit mindenképp be kell tartanunk

1. A kelt tésztához szükséges alapanyagok mindig szobahőmérsékletűek legyenek! Ha tejet vagy vizet adunk a tésztához annak 35-37 fokosnak kell lennie.

2. A lisztet használat előtt át kell szitálni, így lesz a tészta könnyű és omlós!

3. Mindig friss, könnyen morzsolható élesztőt használjunk!

4. Nem muszáj külön felfuttatni az élesztőt, ha minden hozzávaló friss. Szitáljuk a tálba a lisztet, a közepébe tegyük bele az élesztőt, a cukrot, sót, tojást és egy kevés olvasztott zsiradékot. Majd töltsük rá fokozatosan a langyos tejet.

5. Kezdődhet a dagasztás! Sokkal jobb kézzel végezni, hiszen jobban érezzük a tészta állagát. Kezdetben egy fakanál segítségével alulról, fölfelé húzzuk magunk felé a tésztát, majd, amikor már szinte válik el a fakanáltól, kezdjük el kézzel dagasztani.

6. Ha szépen elválik a táltól és a kezünktől is, a tetejét hintsük meg liszttel, tegyük kb. 27-30 fokos hőmérsékletre, Takarjuk le, és hagyjuk állni negyven percet.

7. Onnan tudjuk, hogy megkelt, hogy erős kelt tészta illata lesz, és szinte duplájára nő.

8. A receptben levő leírások alapján formázzuk, majd tegyük a sütőbe. Még egy fontos szabály: akár hideg, akár meleg sütőbe tesszük a tésztát, soha ne nyissuk ki a sütőt az első 15 percben!

Forrás:twice

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek