A kuglóf reneszánsza

30 nov. 2014 Horváth Adrien

A kuglófot eredetileg élesztős tésztából készítették, ma azonban gyakran sütőporos kevert tésztát sütünk kuglófként. Alább néhány recept is olvasható.

kuglof2A 17. században már ismerték, elsősorban Németországban és Ausztriában terjedt el, ott is főként a polgári családok körében kedvelték.

Egy legenda szerint a bibliai három királyok Elzászban vendégeskedtek. Elutazásuk előtt a vendéglátójuknak egy turbánszerű süteményt készítettek, amit kuglófnak neveztek. Ezért

a franciák szerint a kuglóf tőlük ered

, ugyanakkor a németek is magukénak vallják.

Nekünk pedig mindegy, honnan is ered ez a ma reneszánszát élő süteményféle, mi szeretjük, és sok változatban sütjük is.

Az egyre hosszabb és sötétebb délutánok, kora esték, az ünnepek közeledte, a hideg, nedves idő miatt egyre többet tartózkodunk a meleg lakásban. Jól esik ilyenkor egy-egy csésze finom tea vagy kávé mellé egy-egy szelet finom kuglóf.

Családunkban évekkel ezelőtt terjedt el az a szokás, hogy ajándékba házilag készített süteményeket vittünk. Szerénytelenség nélkül állítom,

fogalommá vált a kuglófom.

Lássuk a receptet: 30 deka margarint, 30 deka cukorral kikeverünk, egyenként hozzáadunk 5 egész tojást, végül 30 deka lisztet, amiben elkevertünk 1 sütőport. A massza felét vajazott-lisztezett formába öntjük, a tészta másik feléhez 2 evőkanál kakaóport keverünk és ezt is a formába öntjük. Villával, lazán összekevergetjük a sárga és barna tésztát, majd előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Szeleteléskor nagyon szép márványos mintát mutat majd.

kuglof1Ez az eredeti recept, de az idők folyamán természetesen ezen is alakítgattam:

- bevonhatjuk csokimázzal,

- a cukor egy része lehet vaníliás cukor,

- reszelhetünk bele citrom- vagy narancshéjat,

- gazdagíthatjuk fahéjjal, mazsolával, csoki darabokkal, durvára tört dióval vagy mogyoróval, aszalt gyümölcsökkel.

Vörösboros csokis kuglóf

20 deka margarint, 20 deka cukrot (ebből 2 tasaknyi vaníliás cukor legyen), 4 tojás sárgájával simára-habosra keverünk. Hozzáadunk 28 deka lisztet, amiben elkevertünk 1 tasak sütőport, 1 evőkanál nyers kakaóport, 1 teáskanálnyi fahéjat, 10 deka durvára vágott étcsokoládét (legalább 70%-os legyen), 1,75 deci vörösbort, végül a tojások fehérjéből keményre vert habot.

Kuglóf formában, tűpróbáig sütjük, majd hűtjük. Csinos tálra borítjuk és elkészítjük rá a „mindig beváló” házi csoki öntetet:

15 deka kristálycukrot, 2 evőkanál nyers kakaóporral és 2 evőkanálnyi feketekávéval kikeverünk és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrűre főzünk. Hozzáadunk 2 deka étcsokoládés tortabevonót, ezzel is elkeverjük, majd 8-10 deka margarinnal fényesre varázsoljuk. Azon melegében a kihűlt kuglófra öntjük és hagyjuk megdermedni.

Kávés kuglóf

25 deka lisztet, 2 kiskanálnyi sütőport, 15 deka margarint, 20 deka cukrot (ebből 1 tasak vaníliás legyen), 10 deka durvára darabolt étcsokit, 2 deci tejet, 3 evőkanálnyi erős feketekávét (vagy 2-3 evőkanál instant kávét), 1 teáskanálnyi kakaóport, 4 tojás sárgájával kikeverünk. Végül a tojások felvert fehérjét beledolgozzuk és vajazott-lisztezett formában tűpróbáig sütjük. Ízlés szerint tehető bele mazsola és bevonható csoki mázzal is.

kuglof3Tigriskarika

15 deka vajat 2 deci cukorral, 3 tojással, 1,5 kiskanál sütőporral, 4 deci liszttel és 1 deci tejszínnel alaposan kikeverünk.

A tészta felét vajazott-lisztezett, 1,5 literes kuglófformába öntjük. Rákanalazzuk a tölteléket, majd befedjük a maradék tésztával. Tűpróbáig sütjük.

Töltelék: 10 deka durvára tört diót, 1,5 kiskanál fahéjat, 1,5 deci barna cukrot, 2 evőkanál lisztet, 2-3 evőkanál feketekávét és 5 deka olvasztott vajat összekeverünk. Aki szereti, reszelt narancshéjat is adhat hozzá.

Püspökkuglóf

10 deka vajat, 15 deka barnacukrot, 3 tojást, 5 deka tört diót, 5 deka aprított étcsokoládét, 12 deka aszalt gyümölcsöt (meggy, áfonya, mazsola, sárgabarack stb.), 15 deka lisztet és 1 kiskanál sütőport kikeverünk, formába öntjük és tűpróbáig sütjük.

Nagyon finom és illatos lesz, ha kevés mézeskalácsfűszert vagy őrölt fahéjat, szegfűszeget keverünk a tésztába.

Kellemes sütögetést és jó étvágyat az elkészült finomságokhoz!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek