A III. évezred innovációja: madáretető narancsból, grépfrútból
A télnek lassan vége, de a madarakat még mindig etetnünk kell. Most bemutatjuk egy egyedülálló, ötletes és olcsó madáretető elkészítésének mikéntjét.
Személy szerint sosem hittem volna, hogy a madarak figyelésének függőévé lehet válni, de ez mégis megtörtént velem. A vidéki kertes házakban előszeretettel adnak a repülő állatoknak magokat, magvakat a hideg évszakban – egészen változatos madáretetőkben. De talán nincs is annál jobb érzés, ha a cinkéket, harkályokat nézhetjük egy-egy hétvégi délután.
Nos, mindehhez csak egy grépfrútra (magyarosított nevén citrancsra), vagy egy nagyobb narancsra van szükségünk. Kezdésként vágjuk ketté a gyümölcsöt a teteje és az alja között, mintsem azokon keresztül. Ezt követően szakítsunk egy kicsit a finomság elfogyasztására: akkurátus módon vágjuk ki a belsejét a fehér béllel együtt. Grépfrút esetében ez kifejezetten könnyen megy, egy naranccsal már több gondunk lehet.
Ha kész vagyunk a művelettel, akkor egyelő elosztásban négy helyen fúrjunk lyukat a héjban. Körülbelül egy-egy centiméterre véssünk apró rést a héj elvágott részétől. Ezt követően vegyünk kézbe egy jó minőségű fonalat, és vágjunk le négy ugyanakkora részt, majd kössük rá a „madáretetőnkre”. A zsinegeket elég hosszúra nyirkáljuk, hogy párkányra, vagy egy-egy faágra is úgy oda tudjuk akasztani, hogy a madarak is hozzáférjenek.
Végül helyezzük el az előre eltervezett pozíciójába, és élvezzük, ahogy a különböző repülő állatok elkápráztassanak színük és formájuk változatosságával.
Forrás: Care2.com