A cukkini dícsérete: rakottan, savanyítva, vagdalva, párolva

29 jún. 2014 Horváth Adrien

A cukkini minden évben bőségesen terem, legyen akár negyven fokos hőség vagy hűvös, esős nyár: a növény rendületlenül terjeszkedik, és terem a kertben.

cukkinibefottImádjuk a cukkinit. Tegnap leszedtem az idei szezon első darabját. Szeretjük a sötétzöldhéjút, a halványzöldet, a csíkosat. Néhány mag elvetésével még októberben is szedhetünk friss cukkinit. Egyik nyáron kipróbáltunk egy nálunk ritkán előforduló fajtát, a gömbölyűt. Ez nem volt egy sikertörténet, néhány darab termett, és nem fedeztünk fel semmi különlegeset. Azóta csak a hagyományos fajtákat ültetjük.

A nyarak egyik slágere nálunk a cukkinis tészta: a kockára vágott cukkinit füstölt szalonna kiolvadt zsírján pirítjuk, kakukkfűvel, borssal, ételízesítővel fűszerezzük. Tetszés szerinti tésztát, orsót, pennét, fodros kockát, a szokásos módon kifőzünk, és a készre párolt zöldséghez adjuk, jól összekeverjük és levesszük a tűzről. Tejfölt, egész tojást és reszelt sajtot kikeverünk és tésztára öntjük, jól elkeverjük. Tálaláskor petrezselyemmel, reszelt sajttal és citromhéjjal megszórjuk. (Ez az étel mángolddal vagy spenóttal is készíthető a cukkini helyett, ilyenkor fokhagyma is kerül bele.)

A cukkini remek köret is lehet, így készítem: füstölt szalonnát kiolvasztok, és a darabolt cukkinit rádobom, együtt párolom készre. A héjában megfőzött burgonyát megtisztítom és felkockázva a cukkinihez adom, Ételízesítővel, borssal fűszerezem. Baromfihoz, sertéshez kitűnő, de önmagában is megállja a helyét.

Időnként előfordul, hogy a cukkini nagy levelei alatt megbúvó termések óriás méretűre nőnek, és már későn vesszük észre. Ilyenkor jön a főzelék! A tökhöz hasonlóan legyalulom az óriást majd pirított vöröshagymán ételízesítővel és pirospaprikával megszórva puhára párolom. Víz nagyon kevés kell alá, hiszen a cukkini víztartalma – hasonlóan a tökhöz – igen magas. Amikor már majdnem kész, kevés liszttel megszórom, átkeverem. Jöhet a tejföl, majd a friss kapor. Hidegen is nagyon finom.

cukkinibefott2A cukkini fasírt – bátran mondhatom – Áfonya kutyánk nagy kedvence. Ha nincs túl nagy étvágya, mi is jóllakhatunk belőle. A cukkinit a nagylyukú reszelőn átnyomom, tojást, zsemlemorzsát, aprított hagymát, fokhagymát, petrezselymet, borsot, ételízesítőt adok hozzá és összekeverem. Forró olajba szaggatom a masszát, kicsit ellapogatom és pár perc alatt készre sütöm. Általában paradicsomsalátával tálalom, adhatunk mellé sajtot, uborkát, paprikát, pirítóst.

Hasonlóan készíthetünk vagdaltat csillagtökből, burgonyából és sárgarépából, céklából, zellerből, karalábéból, lóbabból, zöldborsóból, brokkoliból. Az eljárás minden esetben azonos, a fűszerezést igazítsuk az adott zöldségfélékhez.

A hagyományos rakott krumplihoz is szoktam a szezonban cukkinit karikázni, ilyenkor paradicsomot, paprikát, padlizsánt is használok. A rakomány tetejére a tejföl mellett sok-sok reszelt sajt dukál, fűszerként pedig bazsalikom, kakukkfű, bors, esetleg zöldhagyma vagy póréhagyma zöldje. (A friss póréhagyma zöldje, ha nem használjuk fel, kiválóan alkalmas szárításra, később ízesítésre felhasználható, mint a snidling.)

Nyáron gyakran kerül az asztalunkra a francia lecsó: apróra vágott lila- és vöröshagymát olívaolajon párolunk-pirítunk, majd puhulási sorrendben kerülnek az edénybe a zöldségek: paprika (ez lehet többféle is), padlizsán, cukkini, paradicsom. A zöldfélék köre ízlés szerint bővíthető répával, csillagtökkel, zellerrel, burgonyával, karfiollal. A fűszerezéshez ételízesítőt, borsot, fokhagymát és sok-sok kakukkfüvet használok.

cukkini1Tavaly rábukkantam egy könnyen elkészíthető különleges savanyúságra: 1,5 kg cukkinit legyalulunk. Fűszeres levet forralunk: 1 l víz, 3-4 teáskanál só, 4 ek. olívaolaj, 2 teáskanál kurkuma, 8-10 szem feketebors és szegfűbors, 3-5 szem tört kardamom, 1 felkockázott kápiapaprika, 1 felkarikázott vöröshagyma felhasználásával. Az üvegbe tömködött cukkinit leforrázzuk, lezárjuk az üveget és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Nekem soknak bizonyult a lé, ezért felkockáztam a tököt, és a maradék lében azt tettem el.

Próbálják ki, nagyon finom mindkettő. A leveséről pedig itt olvashat.

A szerző fitoterapeuta.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek