Kánikulában nagyobb az erdőtűz veszélye

20 jún. 2012 Nagy Judit

tuzA Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a kánikulára való tekintettel hívja fel a figyelmünket az erdőtüzek kialakulásának kiemelt kockázatára.   

Magunkra sem árt ügyelni a kánikulában, de környezetünkért felelősséggel tartozunk.

Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik erdő- és vegetációtűz. 2012-ben már több mint 1.700 erdőtűz keletkezett. A legnagyobbnál – Bugacon – több mint 1.100 hektár erdő égett le, és közel hat napig tartott a tűz eloltása. Habár az erdőtüzek keletkezése több tényezőtől is függ, a tüzek 99 százaléka mégis emberi eredetű, mely túlnyomórészt gondatlanságra, ritkábban szándékosságra vezethető vissza. A hivatal felhívja a lakosság figyelmét a következők szabályok betartásának fontosságára:
·         ne dobja el a cigarettacsikket,

·         erdőben csak a kijelölt helyen gyújtson tüzet,

·         kertjében is csak akkora tüzet rakjon, amiből a szél nem tud elvinni izzó zsarátnokokat,

·         ne hagyja a szabadtéri tüzet őrizetlenül.
Erdőtűzveszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter, vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül sem szabad tüzet rakni!

A legutóbbi tűzgyujtási tilalom idén március 11-én lépett életbe, melyet aztán bő egy hónap múlva, április 18-án oldottak fel.

Az aktuális erdőtűz veszélyről, az elrendelt tűzgyújtási tilalmakról az erdészeti hatóság honlapján, a www.nebih.gov.hu weboldalon naprakész információk találhatók. Nyaralás, kirándulás, vagy épp a mezőgazdasági munka megkezdése előtt tájékozódjon a megyéjét érintő helyzetről.


Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek