Úri muri és gyöngyös-bor a Fáy Présházban Fóton
„Fölfelé megy a borban a gyöngy; Jól teszi. Tőle senki e jogát el nem veszi…” – fakadt ki egykoron Vörösmarty Mihály Fáy András présházában, amikor megkóstolta Jedlik Ányos találmányával dúsított borát, a fröccsöt.
 A nagyhírű költőfejedelem igencsak szerette a jófajta bort, ellenben a bencés barát Jedlik, inkább a dinamó forgatásában jeleskedett, és így villanyozta fel a kedélyeket. Hogy borból minél kevesebbet kelljen innia, feltalálta a szódát, melyet egy jófajta pohárka fehérborba töltött. Vörösmarty megízlelvén az elegyet, így kiált fel örömében: Spritzer! Később meggondolván az elhamarkodott kijelentését úgy fogalmazott: legyen inkább fröccs! A legenda szerint így született a gyöngyöző ital, a Fáy család egykori birtokán, itt a présházban.
A nagyhírű költőfejedelem igencsak szerette a jófajta bort, ellenben a bencés barát Jedlik, inkább a dinamó forgatásában jeleskedett, és így villanyozta fel a kedélyeket. Hogy borból minél kevesebbet kelljen innia, feltalálta a szódát, melyet egy jófajta pohárka fehérborba töltött. Vörösmarty megízlelvén az elegyet, így kiált fel örömében: Spritzer! Később meggondolván az elhamarkodott kijelentését úgy fogalmazott: legyen inkább fröccs! A legenda szerint így született a gyöngyöző ital, a Fáy család egykori birtokán, itt a présházban.
Tudósunk, költőnk, és az író földesúr Fáy András már egy jobb helyen koccintgatnak, de a Fáy Présház, és a fröccs ma is elevenen él Fóton. A vendégek ugyanazon örömért keresik fel manapság is az éttermet, magyaros ételt enni, és jó fröccsöt inni.
 - A mangalica tarjától a csontvelős pirítóson keresztül a halászléig sok minden megtalálható kínálatunkban. Minden különleges kívánságra nyitottak vagyunk, legyen szó vegetáriánusokról, vagy valamilyen speciális diétát követőkről. Az ételek mellé a ház boraiból fröccsöt kínálunk, de csapolt sörök és különböző pálinkák is szerepelnek az italajánlatunkban. A gyerekeknek házi készítésű szörpökkel, limonádéval és bio szőlőlével kedveskedünk – mondja el BírónéImre Zsuzsanna, a Fáy Présház Étterem üzletvezetője.
- A mangalica tarjától a csontvelős pirítóson keresztül a halászléig sok minden megtalálható kínálatunkban. Minden különleges kívánságra nyitottak vagyunk, legyen szó vegetáriánusokról, vagy valamilyen speciális diétát követőkről. Az ételek mellé a ház boraiból fröccsöt kínálunk, de csapolt sörök és különböző pálinkák is szerepelnek az italajánlatunkban. A gyerekeknek házi készítésű szörpökkel, limonádéval és bio szőlőlével kedveskedünk – mondja el BírónéImre Zsuzsanna, a Fáy Présház Étterem üzletvezetője.
A minőség a Fáy Présház Étterembenaz első, melyre Haraszti Gábor séf szigorúan odafigyel. – Csak minőségi, első osztályú alapanyagokból dolgozunk. Igyekszünk a szezonálisan friss áruk beszerzésére. Állandó beszállítókkal dolgozunk együtt, melynek számos előnye van, elsősorban a bizalom, amely az egyik legfontosabb a minőségi konyha és kiszolgálás területén. Folyamatosan változó havi ajánlatunkban próbálunk nem sztenderd különlegességekkel szolgálni, valamelyest haladni a mai magyar konyhatrend felé. Ehhez elengedhetetlenül fontos a jó csapatmunka, hiszen az év bizonyos időszakában maximális vendéglétszámmal üzemel az étterem. Fontos számunkra a kézművesség. Saját magunk készítünk lekvárokat, savanyúságot, pogácsát, kenyeret – mondja el a konyhafőnök
 Ahogy betérünk a présházba, tapasztalhatjuk, hogy hozza a tőle elvárt színvonalat. Igényes berendezés, hangulatos asztalok, és több terasz, ahonnan varázslatos panoráma nyílik a Gödöllői dombság lankáira.
Ahogy betérünk a présházba, tapasztalhatjuk, hogy hozza a tőle elvárt színvonalat. Igényes berendezés, hangulatos asztalok, és több terasz, ahonnan varázslatos panoráma nyílik a Gödöllői dombság lankáira.
– A Fáy Présházban különleges tárgyakat is őrzünk. Az egyik ilyen egy fából faragott Fáy András szobor, melyben megelevenedik az író földesúr egykori alakja. Az épület oldalán emléktábla is őrzi a gróf emlékét. A másik relikviánk Agárdy Gábor által készített kép, melyet a színművész özvegye adományozott az étteremnek. A Nemzet Színésze gyakran tiszteletét tette nálunk, törzshelye volt a Fáy Présház – teszi hozzá Bíróné Imre Zsuzsanna.
 Nem sok olyan étterem van ma Magyarországon, ahol az ízletes, és jó minőségű ételeket ennyire hangulatos környezetben lehet élvezni. Egyik meglepetés után éri a másik azt, aki betéved a présházba, amely nemcsak az ételek minőségének, de mennyiségének és tálalásmódjának is szól.
Nem sok olyan étterem van ma Magyarországon, ahol az ízletes, és jó minőségű ételeket ennyire hangulatos környezetben lehet élvezni. Egyik meglepetés után éri a másik azt, aki betéved a présházba, amely nemcsak az ételek minőségének, de mennyiségének és tálalásmódjának is szól.
– Vendégeink minden igényét igyekszünk kielégíteni, a különleges kéréseknek is próbálunk eleget tenni. A megelégedettséget jól mutatja, hogy rengetegen járnak vissza hozzánk, és a törzsvendégállományunk is nagy. Jó úton járunk, és továbbra is szeretnénk hűek maradni önmagunkhoz – mondja el Bíróné Imre Zsuzsanna.
 A hét közepén igazán jó betérni a Fáy Présház Étterembe, a munka fáradalmait kipihenni, szerdán ugyanis az minden étel árából 30 százalék kedvezményt adnak. Remek lehetőség arra, hogy megismerkedjük az étteremmel, esetlegesen kipróbáljunk olyan ételeket, amelyeket szeretnénk. A végére pedig marad a nagy titkok. Vajon a borba kell a szódát, vagy szódába a bort tölteni? Nem áruljuk el, aki kíváncsi rá, látogasson el a Fáy Présház Étterembe Fótra.
A hét közepén igazán jó betérni a Fáy Présház Étterembe, a munka fáradalmait kipihenni, szerdán ugyanis az minden étel árából 30 százalék kedvezményt adnak. Remek lehetőség arra, hogy megismerkedjük az étteremmel, esetlegesen kipróbáljunk olyan ételeket, amelyeket szeretnénk. A végére pedig marad a nagy titkok. Vajon a borba kell a szódát, vagy szódába a bort tölteni? Nem áruljuk el, aki kíváncsi rá, látogasson el a Fáy Présház Étterembe Fótra.
További információk a Fáy Présház weboldalán találhatók.
(x)
 
						 
						

 
															
														 
															
														 
															
														 
															
														 
															
														 
															
														 
															
														 
															
														




 
															
														 
															
														 
															
														 
															
														