Tihany a legszebb felújított európai falu

01 szept. 2014 Administrator

Tihany nyerte el idén az Európai Falumegújítási Díjat, melyre 29 település pályázott szerte Európából. Az elismerést két hét múlva adják át Svájcban.

tihany-apatsag-Mindenki számára kézenfekvő, hogy Tihanyban a turizmusból tudnak leginkább megélni az emberek. Nagyon fontos volt tehát, hogy az elhasználódott közterületek, amelyeket a hatvanas évek óta nagy mértékben igénybe vettek, megújulhassanak – mondta el a hét éve megkezdett programról Tósoki Imre polgármester a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának.

tihanyjóA három évig tartó koncepciókészítés után épületek, terek, utcák újultak meg, eltűntek a légkábelek. A polgármester kiemelte a kerékpárút-építési programot, amelynek köszönhetően a Balaton északi és déli partja a Tihanyi-félszigeten keresztül a komp érintésével biztonságosan kerékpározható.

Nemcsak jövőképet alkottak, hanem a mindennapi, hétköznapi problémákra is figyeltek – emelte ki Tósoki Imre, hozzátéve: a turizmussal munkahelyeket lehet létrehozni, ugyanakkor ha minél színvonalasabb fejlesztéseket valósítanak meg, elérhetővé válik, hogy az idegenforgalmi szezon ne csak 2-3 hónapig tartson.

tih311Az önkormányzat közel 1,5 milliárd forintnak megfelelő fejlesztést hajtott végre, ebből 1,2-1,3 milliárd forint európai uniós forrás volt.

A polgármester kiemelte, hogy nemcsak az önkormányzat hajtott végre fejlesztéseket, hanem például a Balaton-felvidéki Nemzeti Park létrehozta a Levendula látogatóközpontot, a bencés apátság pedig megépítette a Porta Pacis fogadóépületet, miközben a helyi vállalkozók is fejlesztettek, mindenki csinosította a saját üzletét.

tih302

tih306

Tihany32

tihany300

(Forrás: Híradó.hu, Kossuth Rádió)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek