Novákfalva, az igazi üdülőfalu

19 jan. 2015 Söptei Zsuzsanna

A vas megyei Velem falu határában, a festői szépségű és páratlanul tiszta levegőjű Alpokalján épült ez a már-már mesefalu.

novak2

 

Az ötlet gazdája Novák Tamás 2001 októberében adta át a mini falucskát a pihenni, kikapcsolódni vágyóknak. 

A korábbi termelőszövetkezeti keltető üzem helyén 55 hangulatos házikó épült, és külön telep létesült a nagycsaládosok vagy kisebb csoportok számára. Az összesen 215 főt elszállásoló faluban konferenciaterem, étterem, saját konyha, kültéri kemencék és egy székely udvar is helyt kapott. Terveik szerint hamarosan elkészül a wellness részleg is.

 

novak14

novakfalva2

A magyar múlt értékei

A falusi házacskák kívül-belül őrzik a népi építészet hagyományos motívumait, faragott tornácaik és a belső berendezés is ennek jegyében készült. 

A tulajdonos és az üzemeltelők szándéka, hogy Novákfalván összegyűjtsék és bemutassák a magyar múlt és népművészet értékeit. A telep sétányai mentén faragott mellszobrokon a nagy magyar írók és költők láthatók, az étterem tornácán pedig agyagból készült és festett táblaképeken királyaink és a magyar népszokások, népviseletek elevenednek meg. 

A berendezési tárgyak is kézzel készültek, faragottak, festettek, a magyar népi motívumok jelennek meg itt is. A bejárat mellett szintén faragott oszlopokon a honfoglalók foglalkozását, viseletét, ékszereit, tárgyait lehet megismerni.

 

novak12

novak7

novak8

novak9

novak13

novak15

Egyházi események, esküvők

A jurta alakú közösségi épületben kiállítás készül, szintén a történelem egy-egy jeles eseményét mutatják majd be, és itt lesz látható a hazai ásványokból rendezett bemutató is.

A faluban nyáron alkotótábor, művészeti tábor is indul, neves művészek irányításával. 

A sátortetős színpadot és környékét felszentelték, így egyházi eseményeket, esküvőket is szoktak itt rendezni. 

Novákfalva étterme is hűen tükrözi a falu szellemiségét, az itt feltálalt ételeket helyi alapanyagokból főzik, a séf háztáji gazdaságokból szerzi be a húst és a zöldséget, gyümölcsöt is. A savanyúságtól a lekvárig mindent régi falusi recept alapján raknak el. Az elkészítés módja is házias jellegű, sokféle étel szabadtűzön, kemencében, vaslapon vagy kondérban készül.

A gyerekek szórakoztatására játszótér, mini állatkert, nagy szabad füves területek és különféle játékok állnak rendelkezésre. 

Forrás - További információ

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek