Nagygöncöt gyártanak szeptembertől Érsekvadkerten

29 júl. 2014 Administrator

Pályázati támogatással térségi kuriózumot, azaz nagygöncöt, vagyis töltött burgonyagombócot gyártanak idén szeptembertől a Nógrád megyei Érsekvadkerten.

nagygoncA község gasztronómiai különlegességét országosan is szeretnék majd árusítani, és a közétkeztetést is szeretnék vele elérni - hangzott el a projekt nyitórendezvényén kedden Érsekvadkerten.

A Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezete 11 helyben élő, hátrányos helyzetű embert foglalkoztat a nagygönc gyártásában, a projektre száz százalékos, 49,9 millió forintos támogatást nyertek el a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázatán - ismertette Pecsináné Urbán Piroska, a szövetkezet elnöke és Kocsis Péter Csaba projektmenedzser.

 

Szeptembertől 2015 október végéig tart a foglalkoztatás, és további 14 hónapig a szövetkezetnek kell alkalmaznia az embereket. Ezekben a hetekben kezdődik a toborzás és képzés, az üzem kialakítása, a gépek beszerzése és telepítése. A nyersanyagigényt a helyi beszállítókra építik majd, és célként tűzték ki, hogy az alkalmazottak olyan tudást szerezzenek, amivel a nyílt munkaerőpiacon más élelmiszergyártóknál is el tudnak helyezkedni.

Kovácsné Nagy Mária, Érsekvadkert polgármestere a tájékoztatón elmondta a csak ezen településen készülő nagygönc receptjét: a főtt, tört krumplit liszttel elkeverik, majd darált, vagy apróra vágott disznótöpörtyűvel töltik meg, és kisütik. A nagygöncöt használják levesbetétnek is, de tejföllel, sajttal is eszik.

A hagyományos recept alapján készülő töltött burgonyagombócot fagyasztva szállítják és értékesítik, a szövetkezet erre a Coop Zrt. Nógrád megyei szervezetével kötött megállapodást.
Polyák Teréz, a program szakmai koordinátora azt mondta, azért dolgoznak majd, hogy ne csak addig működjön a program, amíg finanszírozást kap, hanem képesek legyenek eltartani önmagukat – írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek