Mezítlábas park Tabajdon - Egészség és móka minden mennyiségben

04 júl. 2015 Administrator

Aki emlékszik gyermekkorára és abban a szerencsés helyzetben volt, hogy a vidéki nagyijánál mezítlábaskodhatott, az ismeri ennek nagyszerűségét. Tabajdon sokszorosan újraélhetjük ezen élményeket.

mezítláb12Igen, mezítláb lehet sétálni nyárban kellemes árnyékot nyújtó fák között egy patak mellett. Egy kis dombról, mely ugyan a Szabadsághegy nevet viseli remek kilátásban gyönyörködhetünk, akár a Vértes-hegységet is láthatjuk a távolban, vagy elleshetünk néhány pillanatot egy nyugalmas kis falu életéből. Lovasokat láthatunk a határban, de előfordul egy-egy fogat is vagy szekér. Eközben a jó levegő biztosított, hiszen ameddig a szem ellát, és még azon túl sincs ipari környezetnek nyoma.

Rendben, ez nem hangzik rosszul de miért éppen mezítláb? Egy biztos: a mezítlábas séta egészségügyi előnyei már műszerrel is mérhetők.

mezítláb8

mezítláb

Jó, ha tudjuk

A mezitláb fűben, homokban vagy vízben járás tehát rendkívül előnyös az egészségünkre. Sőt a földelve való alvás is. Dr Stephen Sinatra, kardiológus és Földelés szakértő azt mondja, hogy a véráramlást segíti, ezáltal a vérnyomást csökkenti a Földdel való szabad kapcsolat:

- a fehérvérsejtek száma és a billirubinszint normalizálódik,
- a fájdalomküszöb emelkedik,
- a kalcium- és foszfor- háztartásra való előnyös hatásának köszönhetően kedvező a csontriktulás gyógyításában és megelőzésében,
- csökkenti a vér glukóz szintjét, ezáltal előnyös a cukorbetegség kezelésében,
- csökkenti a szabad tri-iodothironint és növeli a szabad thiroxint, ezáltal jobb pajzsmirigy működést biztosítva.

mezítláb14

 

mezítláb5.origo                                                fotó:origo

A parkban 21 járófelületet alakítottak ki

Szóval azért mezítláb, mert ebben a parkban kialakítottak egy útvonalat, ahol 21 -féle járófelületen kápráztathatjuk el vagy dolgoztathatjuk meg talpizmainkat. Egy szakaszon érdes bazalt kövek jelentenek kihívást, másutt süppedős tőzegben hagyhatjuk ott lábunk nyomát, vagy ha kedvünk van bebátorkodhatunk a patakba is, érzékelhetünk itt a hűvöset a vagy éppen a téglaburkolat melegségét. És, hogy nem szoktunk járni kukorica csutkán vagy fenyőtobozon? De lehet! Próbáljátok ki!

mezítláb13

mazítlábas-magyarvagyok.info                                                Fotó:magyarvagyok.info

A kis falu, Tabajd 45 km távolságra fekszik Budapesttől

A Mezítlábas park bejáratát pedig a falu közepén találod a híd és Nepomuki Szent János szobra mellett.

{youtube width="570" height="428"}cbs_wVRMonw{/youtube}

A sétány végén találunk egy játszóteret, ahol a gyerekek kiszórakozhatják magukat, a felnőttek megpihenhetnek egy kicsit.
Vannak tűzrakóhelyek, ahol lehet piknikelni, amennyiben a hozzávalókat a kirándulók, látogatók biztosítják maguknak.

A sétány kb. 800 méter hosszú, melyet kényelmes sétával 20-30 perc alatt tehetünk meg. Mivel az útvonal egy kisebb dombra vezet, ahova lépcsőn juthatunk fel, és a végén lépcső vezet le, ezért maga a sétány babakocsival nem járható, viszont a játszótér a parkoló felől megközelíthető.

 mezítláb18

mezítlábas6

mezítláb10

A park a nap 24 órájában nyitva tart, bármikor látogatható, nincs bekerítve.
Belépőjegyet nem kell váltani. És még egy jó hír: a park kutyával is látogatható.

További információ:mezítlábaspark.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek