Kengyel, a méltán büszke vidék

02 szept. 2014 Vaskor István

Második alkalommal rendezik meg a Büszke Vidék Fesztivált Kengyelen. De miért büszke ez a vidék és a település? Erre kerestünk választ riportunkban. 

kengyel4Az észak-alföldi régióban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében elterülő község az elmúlt néhány évben sokat hallatott magáról. Kengyelen új lendületet vettek a mindennapok, melyek során fejlesztések egész sora valósult meg, közben új közösségi terek, hagyományos és hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvények révén ismerhették meg az érdeklődők a kengyeliek életét.

Nagy Szilárd polgármester 2010-ben 31 évesen került a település élére. Fiatalos lendülete magával ragadta munkatársait, segítőit, a helyi civil szervezeteket. Az azóta eltelt esztendőkben mertek nagyokat álmodni, sikeres pályázataik eredményeként pedig számos sikeres beruházást mondhatnak magukénak. Az utak folyamatos, immár utolsó szakaszához érkezett helyreállítása, illetve felújítása mellett idén májusban fejeződött be – Tiszatenyővel közösen – a 2,3 milliárd forintos szennyvízberuházás, melynek során teljes hosszában elkészült a kengyeli szennyvízcsatorna-hálózat és a két településnekközös szennyvíztisztító-telepe épült. Ezzel közel sem teljes a sor, de a továbbiakról már a polgármester beszélt.

kengyel2-  Az elmúlt években intézményeink megújultak, és újak is épültek – említette Nagy Szilárd. – Örömmel mondhatom, hogy pályázati források segítségével az elmúlt négy évben új orvosi rendelőt építettünk, felújítottuk a művelődési házat, az egészségházat, elkészült a település első ipari létesítménye, egy kamion- és autómosó, két új játszóteret építettünk - az egyiket Bagimajorban -, s országos mintaprojektként átadtuk rendeltetésének Kengyel új óvodáját is. A Napsugár Művészeti Óvodában szeptember 10-én avatjuk fel – a Darányi Ignác Terv keretében nyert 25 millió forintos támogatásból elkészült - a vadonatúj só-és tornaszobát, melynek használata rendkívül jó hatással van az asztmás, allergiás, felső-légúti megbetegedésekben szenvedő gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A tornaszoba kialakításával a környék egyik legmodernebb intézményévé vált az óvoda.

A Start közmunkaprogram kínálta lehetőségeket Kengyelen maximálisan kihasználták. Ennek keretében olyan mintaprojektet valósítottak meg, mely alapjaiban hozzájárult ahhoz, hogy 2014. augusztus elején büszkén mondhatták a helyiek:  nincsen egyetlen álláskereső sem a településen! A közmunkaprogramban résztvevők többsége ugyanis a mintaprojekt keretében növénytermesztéssel foglalkozik az önkormányzat tulajdonában levő földterületen.

- Földterületünk 27 hektáros – mondta Nagy Szilárd. – Ezen hat darab, egyenként 500 négyzetméteres fóliasátorban folyik növénytermesztés, a sátrakat a területen lévő termálkút vizével fűtjük. E mellett két hektáron dinnyét, egy hektáron tököt, tizenegy hektáron pedig napraforgót termesztünk. Idén nyáron egyébként harminchárom diákmunkással együtt közel háromszázan dolgoznak közfoglalkoztatottként Kengyelen, ennek köszönhetően munkakereső nincsen a településünkön. Tavaly körülbelül százötven közfoglalkoztatottunk volt, mondhatni minden évben megduplázódott a számuk. Mivel nemrégiben országos mintaprojektet nyert a belügyminisztériumnál településünk önkormányzata, hosszú távú foglalkoztatásra van lehetőségünk.  Tervünk, hogy a mezőgazdasági munkára építve a közétkeztetés segítésére saját főzőkonyhát alakítunk ki a jövőben.

S ha már közétkeztetés: idén a Gyermekétkeztetési Alapítvány pályázatának országos győztese a kengyeli önkormányzat lett, így fél évig összesen harminc gyermeknek tudtak térítésmentesen ebédet biztosítani az adományból, míg a nyári étkeztetés keretei között további százhúsz rászoruló kapott naponta meleg ételt a településen.

fogatUgyanakkor civil szerveződésekben sincs hiány e büszke vidéken. Két nyugdíjasklub működik, kiválóan végzik munkájukat a polgárőrök és az önkéntes tűzoltók, a Kunkorgó Hagyományőrző Egyesület, valamint a Gitt1Let zenekar szintén részese a település mindennapjainak. Ehhez kapcsolódóan jegyezte meg Nagy Szilárd, hogy nemrégiben tanyagondnoki szolgálatot hoztak létre a közigazgatásilag Kengyelhez tartozó, közel háromszáz lakost számláló Bagimajorban. A szolgálat segítséget nyújt abban, hogy rászoruló és idős, beteg emberek, valamint kisgyermekes családok életkörülményeit javítsa . A Bagimajorban élők kérhetik a tanyagondnok segítségét az ebéd házhoz szállításához, bevásárláshoz,

betegszállításhoz, gyógyszer kiváltásához, valamint óvodába, iskolába járáshoz is.

Kengyelen az önkormányzat arra is nagy gondot fordít, hogy közösségi programokból se legyen hiány. A legnagyobb volumenű rendezvények közül a hagyományos Kengyelfutásra 2014-ben immár 33. alkalommal került sor. Ezzel azonos időpontban, július végén a településhez tartozó Bagimajor adott otthont a Vidéki Vándorló Bográcsok Találkozójának, melyre minden évben a térség más-más településén kerül sor, lehetőséget biztosítva a résztvevőknek, hogy megismerjék a Tisza menti térség kultúráját, hagyományait és gasztronómiai szokásait.

Ám a hagyományápolás mellett az újszerű programok sem hiányoznak a kengyeliek „kínálatából”. Idén tavasszal Tiszatenyővel közösen rendezték meg a „Három nap, két falu, egy lakodalom” című I. Hagyományőrző Falusi Lakodalom programját. A különleges rendezvény pályázati támogatással valósult meg, melynek során egy kengyeli lány, Deák Tímea és egy tiszatenyői fiatalember, Huszka Norbert a két falu apraja-nagyja előtt, és jókívánságai kíséretében kötötte össze életét. Kengyel és Tiszatenyő szeretné, hogy valóban hagyomány lehessen a két község falusi lakodalmából.

Immár hagyomány a Büszke Vidék Fesztivál, melyre 2013-ban került sor először, idén szeptember 12-14. között pedig következik a második rendezvény, összekötve a Kengyelről elszármazottak találkozójával.

kengyel3- Nagy siker volt az első fesztivál – mesélte a polgármester. – Tízezren fordultak meg a programokon, köztük negyvenen az ország minden részéből érkezett volt kengyeliek. A második rendezvény iránt már hónapokkal ezelőtt élénk érdeklődés mutatkozott, így várhatóan még több Kengyelről elszármazott egykori lakos érkezik majd, de a spontán érdeklődők is nagyobb számmal lesznek a tavalyinál. Ezúttal is változatos programokat kínálunk a három napon: a helyi fellépők mellett ismert hazai előadók és együttesek lépnek színpadra, s a fesztiváli hangulat keretében természetesen minden korosztály talál kiegészítő programokat, gasztronómiai élményeket. Rendezvényünk díszvendége a lengyelországi – Krakkó mellett elterülő – Jordanowból érkező delegáció lesz: velük 2011-ben kötöttünk testvértelepülési megállapodást, melyet azóta folyamatosan ápolunk.

Az élet pedig a fesztivál után sem áll meg Kengyelen. Lesz még mit a tejbe aprítani, hiszen egyebek között pályáznak az iskola és az idősek otthona teljes felújítására, új buszvárókat terveznek, a közmunkaprogram mintaprojektjét pedig sokáig szeretnék még működtetni.

Mert ez valóban büszke egy vidék. A jelen ismeretében büszke is lehet magára.

kengyel1További aktuális információk a település weboldalán és Facebook-oldalán találhatók.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek